Yazar İrfan Gürkan Çelebi’nin “Dünyayı Değiştiren Liderler” ve “Dünyayı Değiştiren Olaylar” isimli iki kitabı Nesil yayınları arasından çıktı.

Çelebi; özellikle genç okur kitlesine yönelik olarak kaleme aldığı kitapları yazarken tarihin sıkıcı olmadığını herkese göstermeyi amaçladığını belirtti. Kitabın ilk sözünde bu sıkıntıya vurgu yapan yazar, tarihle olan ilişkimiz konusunda önemli tespitlerde bulundu;

“Gençlere, bizim geleceğimizdir diyecek kadar güvenen ak saçlılara gençlerin bir cevabı olmalı. Geçmiş bizim yol göstericimizdir diyebilmeliler. Bunu demenin en hakiki yolu ise ne dediğini bilmekten geçiyor. Kısaca tarih sadece eskiden yaşanmış hikayelerden ibaret bir nostalji olarak kalmamalı.

Tarihle ilgisini tamamen kesmiş olanlara da kızmaya hakkımız yok. Zira bugüne kadar ya yalan ve dolanla doldurulmuş bir sürü masalı tarih diye sürdüler önümüze ya da kuru, hazmedilemez ve zevksiz bir dille yazdıklarını büyük bir ciddiyetle ezberlememizi istediler.

İkisi de birbirinden berbattı, çok haklısınız!

Ancak tarih bu kadar sıkıcı bir şey olmamalı da aynı zamanda…

Çünkü içinde; büyük adamlar, büyük buluşlar, büyük olaylar taşıyan bir hazine bulanları bu kadar mutsuz edemez. Demek ki, bir yerde büyük bir yanlış var. Tarihin kendisi düpedüz sıkıcı bir şey olamayacağına göre, hata onu bize anlatanların yöntemlerinde.”

İrfan Gürkan Çelebi; Nesil Yayınları tarafından oluşturulan Gençlik Serisi içerisinde yayınlanan iki kitabında seçtiği lider ve olayları belirlerken evvela bütün dünyayı etkileyen kişi ve hadiseleri dikkatle ayıklayarak işe başladığını ardından da seçilenleri okuyucunun zevkle okuması için nasıl yazması gerektiği üzerinde dikkatle düşündüğünü belirtiyor. “Kısaca hem konular çok özel olmalı hem de anlatım şekli klasik tarih kitaplarının yöntemlerini hatırlatan tıka basa bilgi ile dolu ve sıkıcı olmamalı diye karar verince, iş rutin olmaktan çıkıyor, çok başka bir noktaya dayanıyor” diyor. Ve bu özenli çalışmanın neticesinde okurun karşısına çıkan lider ve olaylar tanıdık olmakla birlikte meselenin anlatımı ve üslubu nedeniyle yeni ve benzersiz bir çalışma ortaya çıktığını okuyanların göreceğini belirtiyor.

“Dünyayı Değiştiren Liderler” kitabına giren tarihi şahsiyetlerin ortak özelliklerinin sadece ülkelerini ya da yakın coğrafyayı değil tüm dünyayı derinden etkileyen ve değiştiren olaylara imza atmaları olduğunu belirten Çelebi, yine Tarihi ‘Değiştiren Olayları’da seçerken hadiseler gerçekleştikten sonra artık hiçbir şeyin eskisi gibi kalmadığı ve tüm dünyayı derinden sarsarak geleceğe yönelik köklü değişikliklere neden olan olayları seçmeye daha doğrusu bir sıralamaya tabii tutarak kitap sınırları içerisine girebilenleri gençler için yazmaya çalıştığını belirtiyor.

Serinin ilk kitabı Dünyayı Değiştiren Liderler’de Attila, Alparslan, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Washington, Gandi gibi isimler ilk göze çarpan liderler arasında yer alıyor.

Serinin diğer kitabı “Dünyayı Değiştiren Olaylar” ise benzerlerinden çok farklı bir izlek takip ederek dünyayı sarsan mistik hadiseleri de içine alan geniş bir perspektiften seçilmiş olaylardan oluşuyor. Bu olayların ilk göze çarpanları arasında ise; Habil- Kabil Olayı, Nuh Tufanı, Yunan-Pers Savaşları, Hicret, Talas Savaşı, Haçlı Seferleri, Sanayi Devrimi gibi daha pek çok gerçekleştiklerinde bütün insanlığı etkileyen olaylara edebi bir tarz ve kolay okunan üslupla yer veriliyor.

Nesil Yayınları’nın geniş dağıtım ağı ile okuyucuyla buluşacak olan “Dünyayı Değiştiren Liderler” ve “Dünyayı Değiştiren Olaylar” isimli kitaplar bütün kitapçılardan ve internet kitapçılarından temin edilebilecek.