19. Milli Eğitim Şurası Alt komisyonunda Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı’nın önerisiyle gündeme alınan Osmanlı Türkçesi’nin zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması kararı kabul edildi.

TÜRKÇENİN ZENGİNLİK VE ESTETİĞİ ARTACAK

DES’in önerisiyle “Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri” komisyonunda alınan “Osmanlı Türkçesi’nin liselerde zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması” kararıyla ilgili; Dedesinin mektubunu, mezar taşını dahi okuyamayan milletimizin tarihiyle ve ecdadıyla arasındaki bariyerleri aşacak önemli bir karardır, diye konuşan Gürkan Avcı, “Osmanlıca, bizim medeniyetimizin anahtarıdır ve öz Türkçedir. Türkiye’nin eğitim hedeflerinden birisi olarak Osmanlıcanın liselerde zorunlu ders olması çok önemli bir reformdur. Küreselleşen dünyada kozmopolit bir kültürle yetişen ve batı dillerinden kelime devşirmeye özenen gençlerimizin, kadim medeniyetimizin birikimine ulaşması, geçmişini ve tarihini tanıması adına Osmanlıcayı bilmek ve okumak çok değerli bir kazanım olacaktır." açıklamasında bulundu.

KOZMOPOLİT VE YABANCI KELİME KULLANMA ÖZENTİSİ AZALACAK

Bu sayede gençliğin ve milletin tarihine dönük bir açılım gerçekleştirme fırsatı yakalayacağını kaydeden Gürkan Avcı, “Türk edebiyatına milyonlarca eser kazandıran, milyonlarca arşiv belgesinin oluşturulduğu tarihî bir yazı dili olan Osmanlıca, dilimizin incelik ve zenginliği, sanatımızın ve sanatçılarımızın estetik zirvesini, milletimizin duyuş ve düşünüş keyfiyetini, yaklaşık bin yıllık siyasî, sosyal, ekonomik, askerî ve kültürel tarihini okuma, anlama ve tarihinden ders alarak geleceğe o büyük vizyondan bakma imkânı sağlayacaktır” diye konuştu.

ÖĞRETMENLERE ZAM MÜJDESİ!!!

Şurada DES’in verdiği önergeyle “Öğretmen Niteliğinin Arttırılması” komisyonunda “Öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600 çıkarılması” teklifinin de kararlar arasına alındığı müjdesini veren DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600 olması durumunda öğretmen maaşları takriben 180 TL, emekli öğretmen maaşları ise 450 TL civarında artacak” dedi.

ATANAMAYAN 300 BİN ÖĞRETMENE MÜJDE!!!

Öğretmenlerin emekli olduğunda eline geçen ücretin yarı yarıya düştüğünü ve bu nedenle emekliliği gelmiş 200 bin civarındaki öğretmenin emekli olmak istemediğini kaydeden Gürkan Avcı, “Son yıllarda özellikle ekonomik nedenlerle toplam öğretmen sayısının 100’de biri ancak emekli oluyor. Emekliliği gelmiş öğretmenlerimiz 3600 ek gösterge kararıyla hak ettikleri, mutlu emeklilik hayatına bir nebze olsun kavuşabilecek. Öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesiyle birlikte emekliye ayrılan öğretmen, çalışırken aldığı maaşın en az 2/3 ünü alabilecek. Böylece atanmayı bekleyen 300 bin öğretmen adayına da atanma fırsatı oluşturulmuş olacak” dedi.

38 ÖNERGE DAHA SIRADA BEKLİYOR!

Avcı, “Ek ders ücretlerinin 20 TL olması” “Her 24 Kasımda öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmesi” “Eğitim yılı başında öğretmenlere verilen eğitim ödeneğinin tüm eğitim çalışanlarına ödenmesi” “Erkek öğretmenlere de kıyafet serbestiyetinin tanınması” “Siyasi partilere üye olma hakkı” ve “Engelliler öğretmenlerine yıpranma payı” gibi 38 adet önerilerinin de Şuradan geçmesi için yoğun bir kulis ve diplomasi sürdürdüklerini kaydetti.