Atatürk Üniversitesi Dil Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİLMER) tarafından organize edilen Geleneksel Aşure Güneri’nin ilki, Atatürk Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda düzenlendi.

Yaklaşık 140 yabancı uyruklu Atatürk Üniversitesi öğrencisinin ilk kez tattığı aşure, yine öğrenciler tarafından kâselerle dağıtıldı.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden üniversite öğrenimi için Erzurum’a gelen öğrenciler, Erzurum’u ve Atatürk Üniversitesi’ni çok sevdiklerini belirterek, Erzurum’un gelenek ve göreneklerine alıştıklarını söylediler. Aşureyi ilk kez tadan yabancı öğrenciler, aşureyi çok sevdiklerini ve çok lezzetli olduğunu belirttiler.

Geleneksel Aşure Güneri’nde öğrencileri yalnız bırakmayan Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadi Çöğenli; “Günümüzde birlik ve beraberliğimizi sağlayan aşureyi yurtdışından gelen öğrencilerimize tanıtmak güzel bir fikir. Böyle güzel ve anlamlı bir organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Atatürk Üniversitesi Dil Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİLMER) Müdürü Doç. Dr. Osman Mert ise amaçlarının Türkçeyi öğretirken, Türk kültürünün de farklı boyutlarını ve özelliklerini öğrencilere tanıtmak ve yaşatmak olduğunu söyledi. Mert; “Dil sadece bir iletişim aracı değil. Dilin en önemli boyutu kültürü aktarma özelliğidir. Öğrencilerin akademik Türkçeyi öğrenirken, kültürümüzün de farklı boyutlarını öğrenmelerini istiyoruz. Bu yüzden böyle programları gelenekselleştirdik. Periyodik olarak bunu her yıl tekrar ediyoruz” şeklinde konuştu.