Erzurum’da 53 bine yakın engelli vatandaşın bulunması, yerel yönetimlerin engelliler için verdiği hizmetlerin yeterliliğini tekrar gündeme getirdi. Engelli vatandaşların sosyal haklardan en iyi şekilde daha fazla yararlanmasını isteyen Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral, "Erzurum’da bulunan kaldırım ve yollar engelli vatandaşlara uygun değil. Erzurum engellisine sahip çıkmıyor" dedi.

Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral, Erzurum’da 53 bin engellinin bulunduğunu ve engelli vatandaşların sosyal hayata kazandırılması konusunda çeşitli projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Engelli vatandaşların sağlıklı insanlar gibi hakları olduğuna dikkat çeken Meral, "Diğer şehirlerde engellilere büyük imkânlar sağlanıyor. Erzurum’da ise engelli vatandaşlara ikinci sınıf insan muamelesi yapılıyor. Mağdur ediliyoruz. Yollarda, kaldırımlarda, otobüslerde olsun haklarımız yeniyor" dedi.

Erzurum’da şehrin yapılanma ve projelendirilmesinde engelli vatandaşların unutulduğunu, en basitinden şehir merkezinde ki kaldırımların engellilerin kullanımına uygun olmadığını belirten Meral, yerel yönetimlerin bu konuda yeni çalışma ve projeleri geliştirerek tüm şehre yaymalarını istedi.

"ENGELLİ TUVALETİMİZ BİLE YOK"

Erzurum’da engelli vatandaşların ikinci sınıf insan muamelesi gördüğüne vurgu yapan Meral, modern şehirlerarasına katılmayı hedefleyen Erzurum’da, yıllardır bir adet umumi engelliler tuvaletinin bile yapılmadığını söyledi. Erzurum’un yaz ve kış aylarında turist akınına uğradığını anlatan Meral, "Yerel yönetimler engellileri düşünmüyorlar. Yerel engelli vatandaşlarımızı geçtim, Erzurum’a gelen engelli turistler bile mağdur ediliyor. Şehir merkezinde bir engelli tuvaletimiz bile yok. Batı şehirlerin de öyle mi? Doğu’nun Paris’i Erzurum diyorlar ama sözde kalıyor. Uygulamaya gelince sıfırız" şeklinde konuştu.

Erzurumlu engelli vatandaşlar ötekileştirildiğini ve toplumdan soyutlandığını ifade eden Meral, engelli vatandaşların sosyal hayata kazandırılması için Avrupa ve Batı şehirlerinin özendirilmesinin gerektiğini kaydetti. Engelli haklarını savunan kanun ve mevzuatların bulunduğuna dikkat çeken Meral, "Engelli vatandaşlarımızın pek çok anayasal hakkı ve bu konuda onaylanmış mevzuat var ama pratiğe gelince uygulama yok. Yasalarda tüm kamu kurum ve kuruluşunda engelli asansörü, rampalar ve diğer imkânların sağlanması zorunluyken, Erzurum’da bu yasalara hangi kurum uyuyor? Yasalar haricinde bu kurumları denetleyen yargıç yok. Ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz" dedi.