Kış sebzeler yönünden zengin mevsimlerin başında gelir.Sağlıklı bir yaşam için de sebzelerin gücü tartışmasız büyüktür.Uzman Diyetisyen Serkan Tutar konu ile ilgili bilgiler verdi.

Brokoli: Özellikle potasyumdan zengin olan brokoli aynı zamanda folik asit içeriği yüksek olan sebzelerdendir. Folik asit özellikle gebelik planı olan kadınlar için vazgeçilmez bir mineraldir. Bu nedenle sıklıkla beslenme programlarında tüketmeleri gereklidir. Brokolinin pişirilme yöntemi de çok önemlidir. Haşlama suyunun dökülmemesi vitamin kayıplarını engellemenin en iyi yoludur. Ayrıca bazı kanserlere yakalanma riskini azaltır.

Havuç: A vitamini yüksek olan havuç aynı zamanda iyi bir posa kaynağıdır. Mide ve barsak problemleri olan bireylere iyi gelen havuç, kolesterolü dengelemede de işe yaramaktadır.

Ispanak: Demir içeriği yüksek olarak bilinen ıspanağın içerisindeki demirin vücutta emilimi düşük seviyededir. Diğer sebzelere oranla protein oranı daha yüksek olan ıspanak hem tansiyonun dengelenmesinde hem de kanın pıhtılaşmasını azaltmada da işe yaramaktadır. İçerdiği betakaroten ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunmaktadır.

Kabak: Bir öğünde kabak yemeği tükettiğinizde günlük folik asit ihtiyacınızın %25’ini karşıladığınız anlamına gelmektedir. Güçlü bir antioksidan olan A vitamini içeriği yüksektir.

Maydanoz: C vitamini içeriği yüksek olan maydanozun en büyük özelliği idrar söktürücü etkisidir. Vücudunda ödem olan bireylerin sıklıkla yemeklerde veya salatalarda tüketilmesi gereklidir. Ayrıca yüksek tansiyonu olan bireylerin beslenme programında maydanoz kesinlikle bulunmalıdır.

Rezene: Kış aylarında hastalıklardan korunmak için rezene çayı içilmelidir. Özellikle daha verimli olması için kaynatılması yerine sıcak suda bekletilmesi daha sağlıklı bir hazırlama yöntemidir. Vücut direncini arttıran rezene düzenli olarak içildiğinde kolesterolün düşmesinde de etkisi vardır.

Turp: Böbrekler için yararı olan turp iyi bir potasyum kaynağıdır. Yemeklerle birlikte tüketildiğinde tokluk hissini de arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeni ile kış aylarında kolay hasta olmanızı engeller. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini azaltır.

Salatalık: Vücudu enfeksiyonlara karşı koruması nedeni ile kış aylarında sizi hastalıklara karşı koruyacaktır. Ayrıca kabızlık problemi çeken bireyler için hızlı bir barsak hızlandırıcıdır. Ödem nedeni ile sürekli şişkinlik hisseden bireylerin salatalar içerisinde sıklıkla salatalık tüketmesi önemlidir.

Tere: İçerisindeki madeni tuzlar ve vitaminler sayesinde, kanı temizler.Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Böbrek taşlarını eriterek düşmesini kolaylaştırır. Kan şekerini dengeleyici özelliği vardır. Güç vericidir ve halsizliğe iyi gelir.

Lahana: Güçlü bir antioksidan olan selenyumu içerir. Bazı kanser çeşitlerine karşı vücudu koruyucu etkisi bulunmaktadır. Mide ve barsak sağlığı içinde önemli bir sebzedir.