Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, 2009 yılında sona eren 5084 sayılı teşvik yasasının yerine bugüne kadar esnafı rahatlatıcı hiçbir teşvik veya iyileştirmenin gelmediğini, bu durumun ise esnaf ve yatırımcıyı mağdur ettiğini söyledi. Karaca; “Bölgenin ekonomik şartları ve sorunları göz önünde bulundurularak yeni bir teşvik yasası çıkartılmalıdır. Eğer yeni bir teşvik yasası çıkacaksa, mevcut esnaf mutlaka korunmalı, hatta küçük işletmelerde teşvikten faydalanan sigortalı sayısı 5’e kadar indirilmelidir. Stopaj vergisiyle beraber bir asgari ücretlinin SSK primi 520 TL’yi bulmakta, Bölgemizin ekonomik şartları göz önünde bulundurulduğunda SSK ve BAĞ-KUR primlerinde de indirime gidilmeli ve en az yüzde 50’ye varan oranlarda aşağı çekilmelidir.” dedi.

Bölge ekonomisinde çakıl taşı görevi yapan ve hâlihazırda aktif ticari faaliyetini devam ettiren esnaf ve sanatkârın korunması ve desteklenmesi için ağır kış şartları da göz önünde bulundurularak, uygulamadan kaldırılan teşvik yasalarından daha iyi bir yasa çıkartılması gerektiğini dile getiren Karaca, “Şehrimizde yaşanan ekonomik durgunluğun önüne geçilebilmesi için, Hükümetin bir an önce kanuni bir değişiklik yaparak bir asgari ücretlinin aylık stopaj vergisiyle birlikte 520 TL’yi bulan SSK primlerini aşağı çekmesi gerekmektedir. Aynı oranda BAĞ-KUR Primlerinin de aşağı çekilmesi gerekmektedir. Erzurum’unda içinde bulunduğu bölgemizde bütün teşviklerin sonlandırılması ekonomiye büyük darbe vurduğu gibi işsizliği de yeniden arttırmıştır” diye konuştu.

Konuyla ilgili olarak başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bütün yetkililere yeni teşvik yasalarının çıkartılması hususunda yazılar gönderdiklerini kaydeden Karaca, daha sonra şunları kaydetti; “Ayrıca milletvekillerimizle de görüşerek konuyla ilgili girişimlerde bulunmalarını talep ettik. Günümüz iş dünyasını zorlayan ekonomik şartlar, yeni teşviklere ihtiyaç duymaktadır.

Yeni teşviklerin çıkmaması halinde, yatırım ve istihdam yönünden sıkıntı çeken bölgenin ve dolayısı ile ilimizin ekonomik sorunlarını daha da artacaktır. Özellikle sigorta prim yükünü hafifleten yasaların çıkmaması durumunda sigortalı çalışanın azalacağı ve kayıt dışının artacağı bir gerçektir. Yüksek prim ve vergilerin ülke ekonomisine hiçbir katkısı olmaz. Başta Erzurum olmak üzere birçok ilde yatırımlar durma noktasına gelmiş, mevcut yatırımlar ya kapanma noktasına gelecek ya da gelişmiş illere taşınacaklardır. Her nedense; yeni teşvik paketleri sadece yeni yatırımlara destek vermekte, oysaki çıkacak yasaların mevcut işletmelere katkı sağlaması gerekir. Mevcut işletmelerin sağlıklı bir şekilde ekonomiye ve istihdama katkısı için bölgesel bazda mutlaka yeni teşviklerin çıkartılması gerekir.”