2015 yılında memurlar ne kadar zam alacak? Bu sorunun cevabını binlerce 657’li memur ve emeklileri sabırsızlıkla bekliyor. Memurların gündeminde maaşlarına ne kadar zam alacakları var. Bundan önceki yıllarda enflasyon farkı zammı alan memurlar 2014 yılının bitmesine günler kala hükümetten enflasyon farkını da istiyor. Aksi halde memur maaşı 2015 yılında, birinci ve ikinci altı ay için yüzde 3’er zamlanacak ve ilk kez bu yıl memur ve emekli maaşlarına enflasyon farkı verilmemiş olacak.

Hükümet yetkililerinin 2015 bütçesinin onaylandığı bu günlerde ‘Toplu sözleşmede enflasyon farkı yazmıyor, veremeyiz’ diye dayatmada bulunduklarını söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Milyonlarca memur ve emeklisi adına Başbakan Sayın Davutoğlu’na sesleniyorum. Ortada açık apaçık bir zarar ve mağduriyet var. Memur ve emeklinin enflasyondan kaynaklanan alacağını verin” dedi.

ZARARIMIZ EN AZ AYLIK 100 LİRA!

Kimi talihsiz beyanatların aksine hükümetin memur ve emeklilerin enflasyondan kaynaklı zararlarını ödeyip, ihmalin telafisi yoluna gitmesi gerektiğini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “2014 yılı için memurlara 123 lira, emeklilere ise 140 lira maaş artışı yapıldı. Fakat gerçekleşen enflasyon oranı ve temel ihtiyaçlara ardı ardına yapılan zamlar 123 liralık maaş artışını çoktan aştı. En düşük maaş alan memurun kaybı 100 lirayı geçti. Dar ve sabit gelirlinin alım gücünü ciddi bir şekilde azalttı. Memur ve emekliler hem mağdur hem de alacaklıdır. Enflasyon farkı ödemesinin unutulmasına müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

ORTALAMA MAAŞ ARTIŞI YÜZDE 6, ENFLASYON YÜZDE 8,6 !!!

2014 yılı için yapılan 123 liralık zammın en düşük memur maaşında yüzde 6; en yüksek memur maaşında yüzde 2; genel ortalama memur maaşında ise yüzde 5 civarlarında bir artışa karşılık geldiğini ancak; TÜİK tarafından yapılan resmi açıklamalara göre son 12 aylık enflasyonun yüzde 8,6’yı çoktan geçtiğini söyleyen Gürkan Avcı, şunları söyledi;

ALACAĞIMIZ OLDUBİTTİYE GETİRİLMESİN!

“2014 yılı için memura verilen 123 liralık seyyanen zam daha yıl ortasında eriyip gitti. 123 liralık zam buharlaştı uçtu gitti. Sayın Başbakana bütün memurların ve emeklilerin adına sesleniyorum ki; 2015 bütçe maratonunun ve yoğun gündemin arasında memur ve emeklinin enflasyon farkından kaynaklanan hakkının oldubittiye ve laf kalabalığına getirilmesine müsaade etmeyiniz. Hak ve hukuk adına bu konunun üzerine hassasiyetle eğiliniz. En yakın bir zamanda enflasyon farkının memur maaşlarına yansıtılmasını sağlayınız.

MEMURA VERGİ ZULMÜ BİTSİN!

Her vatandaş kamuya olan vergi ödeme vazifesini mali gücüne göre ödemekle yükümlü tutulmalıdır. Vergi yükümlülüğünü adaletli ve dengeli bir şekilde tüm vatandaşlara dağıtmak ise hükümetin görevidir. Vergi aflarının ve muafiyetlerinin sıkça yaşandığı ülkemizde görmekteyiz ki kimi büyük, çok büyük vergi mükellefleri sıradan bir memur kadar bile vergi ödememektedir. Memur daha maaşını almadan vergisi kesiliyor. Türkiye’de toplanan gelir vergisinin hemen hemen yarısını ücretliler ödüyor.

GELİR VERGİSİ YÜZDE 15’TE SABİTLENSİN!

Bu nedenlerle; özellikle yılın ortasından sonra memur maaşlarından alınan gelir vergisi matrahındaki artışa bağlı olarak yükselen gelir vergisi oranları ve maaşlardan yapılan kesintinin artması ile birlikte memur maaşları ciddi bir şekilde düşüş yaşamaktadır. Memur maaşlarındaki gelir vergisi oranı yılın ilk aylarında yüzde 15 iken yılın ortasından sonra yüzde 35’lere doğru fırlamaktadır. Bu ay birçok memurun aldığı maaş, 2013 yılı Ocak ayındaki maaşından düşüktür. Bu nedenle memur ücretlerinde vergi diliminin kaldırılarak ‘yüzde 15 sabit oranlı’ gelir vergisi kesilmesini istiyoruz.”