Atatürk Üniversitesi Oltu Yer Bilimleri Fakültesi’nde “Ocaktan Vitrine” adlı bir panel yapıldı.

Atatürk Üniversitesi, Oltu Kaymakamlığı, Oltu Belediyesi, Oltutaşı El Sanatları Derneği ve KUDAKA’nın işbirliği ile gerçekleştirilen panelde Oltutaşı’nın oluşumu, ocaktan çıkarılması ve vitrine kadar olan süreç akademisyenler tarafından anlatıldı.

ASAN; KUDAKA DESTEKLİ PROJEMİZ SEKTÖRE CANLILIK GETİRDİ

Oltutaşı Sanatını Geliştirme ve Sanatkârlarını Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Recep Asan, dernek olarak yürüttükleri “Oltutaşı Kabuğunu Kırıyor, Siyah İncinin Yeniden Doğuşu” adlı projenin Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklendiğini belirterek proje hakkında bilgiler verdi. Proje kapsamında yapılan çalışmaları aktaran Dernek Başkanı Recep Asan, “KUDAKA’dan aldığımız destekle Oltutaşı sektörüne bir canlılık katarak sektörün gelişmesine katkı sunmaya çalıştık. Ümit ediyorum bu çalışmalarımızın kısa, orta ve uzun vadede sektöre dönüşümü olacaktır. Dernek olarak her zaman yanımızda olan ve bizlerden desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

ZİYREK; OLTU TAŞI İLÇEMİZE HAS BİR DEĞERDİR

Oltutaşı’nın geçmişten gelen ve ilçeye has bir ürün olduğuna vurgu yapan Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek ise, “Gelişen süreç içerisinde zamanın ihtiyacına cevap vermek adına geçmişten günümüze kadar farklı şekillerde ocaktan vitrine kadar gelmiş bir değerimizdir.” Şeklinde konuştu.

ZENGİN; BU PANEL, OLTU TAŞI İLE İLGİLİ AKADEMİK NİTELİKTE YAPILAN İLK ÇALIŞMADIR

KUDAKA’nın desteği ve Atatürk Üniversitesi ile yaptıkları işbirliği neticesinde Erzurum için büyük bir marka değeri olan Oltutaşı ile ilgili akademik nitelikte bir çalışmanın zaruretini gördüklerini aktaran Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin “Bu akademik çalışma ile Oltutaşı hakkında bilinmeyenlerin ortaya konulması ve farkındalığın artırılarak marka değerine katkı sağlanmasını amaçlanmıştır. Günümüzde tüketim alışkanlıklarının hızla değiştiği ve rekabet ortamının daha da arttığı bir ortamda ürünlerimizin marka değerini koruyabilmek ve piyasa ekonomisindeki varlığını sürdürebilmek için yeni ve yaratıcı fikirlerin katma değer üreten ürünlerimize aktarılması gerekmektedir. Bu çerçevede Oltutaşı ile ilgili özellikle tasarım ve tanıtım boyutunda yeni projeler üreterek ürünlerimizin ocaktan çıkarılmasından satış aşamasına kadar ki bu süreçte yer alan emek veren ve istihdam yaratan tüm katmanlara da faydalı olmak istiyoruz. 2015 yılı içerisinde hazırlayacağımız projelere ilaveten daha geniş tabanlı ve katılımlı bir çalıştayın da yine üniversitemizle işbirliği içerisinde ortaya koyacağız ” dedi.

KOÇAK; ÜRETİM VE TANITIMDA EKSİKLER VAR

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise tarihi geçmişi itibariyle Oltutaşı’na yönelik yapılacak ciddi yatırım ve projelerin her zaman desteklenmesi gerektiğine işaret ederek “Her yerin kendine has bir markası var. Oltu denilince de akla ilk gelen şey Oltutaşı’dır. Ancak üretim ve tanıtım aşamasında ciddi eksikliklerin olduğu da bir gerçek. Bu tür etkinliklerle ümit ediyorum, bu eksiklikler de giderilecek ve Oltutaşı hak ettiği değeri elde edecektir” dedi.

ALTIPARMAK; ÜNİVERSİTELERİMİZİN EL SANATLARI VE TASARIM BÖLÜMLERİ DE DEVREYE GİRMELİDİR

Oltutaşı’nın tanıtım ve reklam anlamında yeterince tanıtılmadığına değinen Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, “Ne televizyonlarda ne gazete ve dergilerde Oltutaşı ile ilgili tanıtım ve reklama rastlanmıyor. Biz de cevher var ancak cevherin tanıtımı yok. Ancak farklı model ve tasarımların yanında reklam ve tanıtımla bu cevherin üzerindeki kabuğu kırabiliriz. Bunun için Oltutaşı’nın ocaktan çıkarılış aşamasından başlayarak ciddi çalışmalar yapmak zorundayız. Oltutaşı’nın ne tür zorluklarda çıkarıldığını hepimiz biliyoruz. Modern ocaklarda ve daha sağlıklı koşullarda bu taşın bu cevherin çıkarılması gerekiyor. Bunun yanında üniversitelerimizin el sanatları ve tasarım bölümlerinin devreye girmesi gerekiyor. Bizler de elimizden geldiğince sektöre destek vermeye çalışacağız” diye konuştu.

Panelde konuşan Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Yard. Doç.Dr. Gülsen Tozsin yüzyıllardır babadan oğula geçen ev ve küçük atölyelerde işlenen taşın Oltu’ya özgü bir maden olduğunu söyledi.

3213 sayılı Maden Kanununca da 5. Grup madenler içerisinde Kıymetli ve Yarı Kıymetli Mineraller içerisinde yer aldığının tescillendiğini aktaran Yard. Doç.Dr. Tozsin, “Oltutaşı, rezervi az, çıkarılması zor fakat işlenmesi kolay bir taştır. Oltutaşı işletmeciliği bu bölgede birçok ailenin geçim kaynağı olmasına rağmen ilçeye yeterli ekonomik katkıyı sağlayamamaktadır. Bölgenin genel ekonomik düzeyini yükseltmeye yönelik yatırımların desteklenmesi, teknolojik altyapının geliştirilmesi, çalışanların bilgi ve tecrübelerinin artırılması, bu sanatın geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.” dedi.

Daha sonra panelistler; Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Erol Kılıç, Öğretim Elemanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Özgür Bilici, Otu Yer Bilimleri Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Maden Yüksek Mühendisi Mehmet Kürşat Bilbaş ve Oltu Meslek Yüksek Okulu El Sanatları Bölümü Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı Öğretim Elemanı Emrah Korkutan tarafından Oltutaşı’nın oluşum sürecinden başlanarak ocaktan çıkarılışı, işlenmesi ve satış aşamasına kadar geldiği süreç anlatıldı.

Panelistler 15’er dakikalık sunumlarının ardından soru cevap şeklinde davetlilere değerlendirmelerde bulundular.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak ve Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin panel sonunda Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Erol Kılıç’a birer hediye verdi.

Bu arada Atatürk Üniversitesi Oltu Yer Bilimleri Fakültesi Salonunda gerçekleştirilen panele; Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın yanı sıra kamu kurum ve kuruluş temsilcileri Oltutaşı sektöründen oluşan kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.