Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Polonya’nın başkenti Varşova’da gerçekleştirilen turizm fuarında Erzurum’u tanıttı.

Büyükşehir Belediyesi, Varşova’da Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın da katıldığı etkinlikte stant açtı. Büyükşehir’in ekipleri, Polonyalılara turizm ve cazibe merkezi olan Erzurum’un turistik ve tarihi yerlerini anlattı. Başkan Sekmen, turizm fuarında düzenlenen basın toplantısında, gazetecilere, Türkiye-Polonya arasındaki dış ilişkiler ve Erzurum hakkında bilgi verdi. Polonya’da bulunmaktan ötürü memnuniyetini ifade eden Sekmen, şöyle dedi: "Osmanlı-Türk kültürü uzun tarihi ilişkiler boyunca hem Polonya’ya, hem de Polonya aracılığıyla Avrupa’ya yansımıştır. Türkiye ile Polonya arasında dostluk ortamı halen daha samimi ve sıkı ilişkilerle devam etmektedir. Türkiye’den Polonya’ya Cumhuriyet tarihinde Başbakan düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın döneminde 2009 yılında yapılmıştır. Söz konusu ziyarette imzalanan siyasi deklarasyon ’Stratejik Ortaklık’ şeklinde tanımlanmıştır. Polonya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler, ticaret, taahhüt-yatırım, ulaştırma ve turizmden oluşan dört ana eksen üzerinde gelişmektedir. Polonya’nın ülkemizdeki doğrudan yatırımları 2002-2013 döneminde toplam 27 milyon dolar olup, ülkemizde 90’ın üzerinde Polonya sermayesine sahip şirket faaliyet göstermektedir"

Polonyalılar Erzurum’a yoğun ilgi gösteriyor

Başkan Sekmen, Polonyalı turistlerin Erzurum’a yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti. Sekmen, şöyle devam etti: "2013 yılında Türkiye’yi yaklaşık 424 bin Polonyalı turist ziyaret etmiştir. Ziyarete ilişkin Erzurum özeline inersek; 2013 yılında 7 bin 559, 2014’ün ilk on ayında da 3 bin 509 Polonyalı turist, serhatlar şehri Erzurum’un tarihi ve turistik yerlerini gezmiş, yaz, doğa ve kış turizmine katkıda bulunmuştur. 2010 yılından 2014’ e kadar kentimizi ziyaret eden yabancı turist sayısı 130 bin 181’dir. Kuşkusuz bu rakamın yüzde 20’sini Polonyalılar oluşturmaktadır."

Palandöken’de Polonya Tatil Köyü Projesi

Palandöken’de Polonyalı yatırımcılar tarafından Tatil Köyü’nün yapılabileceğini, bu konuda müteşebbislere de kolaylıkların sağlanabileceğini ifade eden Sekmen, sözlerini şöyle tamamladı: "Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü ortaklığa hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Palandöken Kayak Merkezi’nde Polonyalı müteşebbislere her türlü kolaylığı sağlayarak, Polonya’nın tarih, kültür ve geleneklerinin yaşatılması yönünde bir tatil köyünün kurulması için bir teklifte bulunmak istiyorum. Düşünün bir kere; Polonya’nın en ünlü sanatçısı, besteci ve piyanist Fredric Chopin’in klasik ezgileri eşliğinde Polonyalı işadamlarının desteğiyle kurulan tatil köyünde, kayak keyfine ne dersiniz? Sizleri sürekli tercih ettiğiniz Palandöken’in büyülü güzelliğine yatırım yapmaya davet ediyorum." Sekmen basın toplantısı sonrası Türkiye Cumhuriyeti Varşova Büyükelçisi Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın Türk heyeti onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.