Tebriz Kültür ve Sanat Haftası etkinlikleri kapsamında Erzurum’da program gerçekleştirildi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Tebriz Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğinde gerçekleştirilen etkinlik, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Programa Erzurum Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Meclis Başkan Vekili Fevzi Polat, AK Parti Erzurum İl Başkanı Fatih Yeşilyurt, Tebriz Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murtaza Abdar, İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Rıza Kılıçhan, İl Müftüsü Hasan Çınar, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Emin Öz ve diğer yetkililer katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Başkan Sekmen, Erzurum ve Tebriz’in iki kardeş şehir olduğunu söyledi. Sekmen, şöyle devam etti: "Erzurum ve Tebriz, köklü medeniyetlere sahip iki kardeş şehirdir. İki güzide kentimiz, kültür bakımından da ortak değerleri barındırır. Bu ortak değerlerin özünde sevgi, kültürel birliktelik, milli ruh, tek millet iki devlet olgusu ve kardeşlik köprüsü vardır. Doğu Azerbaycan eyaletinin başkenti Tebriz, şairlere ilham kaynağı olan bir kenttir. Haydar Baba dizelerinin sahibi Şehriyar’ı bağrında yetiştiren bu aziz vilayetle olan bağımız asırlar öncesine dayanır. Tebriz ve Erzurum arasında fonetik, sosyolojik ve tarihsel pek çok ortak özellik vardır. Tebriz ve Erzurum halkının kültürleri çok yakın benzerlikleri barındırır. Bilindiği gibi Erzurum’un yerleşim birimlerine ait kapılarından birinin adı Tebrizkapı’dır."

ERZURUM VE TEBRİZ ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ

Başkan Mehmet Sekmen, iki belediye arasındaki işbirliğin önemine dikkati çekti. Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütün bu ortak değerleri bünyesinde barındıran iki vilayetin Büyükşehir Belediye Başkanlıkları yıllar önce ’Kardeş Şehir’ protokolü imzaladı. Erzurum ve Tebriz arasında belediye hizmetlerindeki işbirliğinin yanı sıra, turizm, sosyal, kültürel ve ortak spor organizasyonlarını esas alan bu protokol iki kent arasındaki kardeşlik ruhunu güçlendirdi." Tebriz Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murtaza Abdar ve İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Rıza Kılıçhan da, misafirperverliğinden ötürü Başkan Sekmen’e teşekkür ederek, Erzurum ve Tebriz vilayetleri arasında kardeşlik hukuku ve gönül birliği bulunduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından Şair Şehriyar anıldı ve Tebrizli sanatçılar tarafından konser verildi. Başkan Sekmen, etkinlikte Tebriz heyetine çeşitli hediyeler verdi.