Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin “Bölgemizin Hedef Pazarı Konumundaki Ülkelerle Dış Ticaret Hacminin Artırılması” projesi kapsamında 30 Kasım-06 Aralık 2014 tarihleri arasında Tunus ve Cezayir’e yönelik “Gıda Ürünleri Ticaret Heyeti” programı gerçekleştirildi.

Programa, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aslan, Denetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Şakiroğlu ve projeye dahil olan 10 firma ve birlik temsilcileri katıldı.

Tunus Utıca’da gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerine 30 Tunuslu iş adamı katılırken, program kapsamında 40 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. Görüşmelere Tunus Büyükelçisi Ömer Göcük, Ticaret Müşavirleri Yinal Yağan ve Koray Demircan’da katıldı.

UTICA Genel Sekreteri Leila Sassı Jegham ile yapılan değerlendirmede ikili iş görüşmelerinin Tunus’lu firmalar açısından verimli geçtiğini ileriye dönük gerek dış ticaret gerekse ikili ilişkiler açısından olumlu adımlar atıldığı dile getirildi.

Program kapsamında aynı gün, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ve DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel’den oluşan resmi heyet Tunus Büyükelçiliğini ziyaret ederek Büyükelçi Ömer Gücük ile bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, yatırım yapılabilecek sektörler, siyasi ve idari yapı, nüfus ve işgücü, ekonomik performans ve geleceğe yönelik beklentiler hakkında bilgi alış verişinde bulunuldu.

DAİB heyeti daha sonra Tunus’da yerleşik büyük alışveriş merkezlerini ziyaret ederek Türk ürünlerinin pazar payları değerlendirildi.

DAİB heyetinin Tunus programı Sidi Bu Said semti ziyareti ile tamamlanarak Cezayir’e geçildi.

Cezayir Sofitel Otel’de gerçekleştirilen akşam yemeğine Cezayir Büyükelçisi Adnan Keçeci, Ticaret Müşaviri Hasan Aslan ve Ticaret Müşavir Yrd. Erhan Karakoç da katıldı.

Sofitel Otel toplantı salonunda gerçekleştirilen İş forumu ve akabinde gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerine, Cezayir Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Cezayir Ziraat Birliği ve Cezayir Ekonomi Bakanlığı, Cezayirli firmalar ve ulusal medyadan büyük ilgi gösterildi.

Gerçekleştirilen iş forumunda Cezayir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Salah Souılah, Ziraat Birliği Başkanı Dr. Bemselman Arlıne, Cezayir Ekonomi Bakanlığı temsilcisi Khelıfa Mohamed, Cezayir Ticaret Müşaviri Hasan Aslan ve DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel birer konuşma yaptılar.

Programın iki ülke ilişkileri ve dış ticareti açısından olumlu etkileri temennisiyle, ikili iş görüşmelerine geçildi. Toplamda 60 adet ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. Proje katılımcısı firmalarla yapılan görüşmede, ikili iş görüşmelerine katılan Cezayir’li firmaların ithalat potansiyellerinin yüksek olduğu, görüşmelerin olumlu geçtiği, ileriye dönük görüşmelerin devam edeceği ve hatta Cezayir’de yatırım için görüşmelerin yapıldığı dile getirildi. Aynı gün, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ve Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel’den oluşan resmi heyet, Cezayir Büyükelçiliğini ziyaret ederek Büyükelçi Adnan Keçeci ile bir toplantı gerçekleştirdi. Firma temsilcileri Cezayir’de yerleşik büyük alışveriş merkezlerini ziyaret ederek, Pazar da yer alan Türk ürünleri ve kendi ürünlerinin pazarda ki fiyatları hakkında bilgi edindiler.

DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Koordinatörlüğünü ve DAİB Genel Sekreterliğinin organizasyonunda, Tunus ve Cezayir’e düzenlenen “Gıda Ürünleri Ticaret Heyeti” programı sırasında gerçekleştirilen bu faaliyetlerin son derece verimli geçtiğini belirterek, “Bu programlarla ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar dolar ile Bölgemizin hedefi olan 10 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşılmasına katkıda bulunmak, Bölgemizdeki firmalardan halen ihracat yapanların ihracat miktarlarını artırmak ve hiç ihracat yapmamış firmalarımızın da ihracat tecrübesi yaşamasına ve ülkelerimiz arasındaki mevcut ikili ilişkilerin ve dış ticaretin geliştirilmesi ve artırılmasına yardımcı olmak gibi faydalar hedeflenmiştir. Bölgemizden yapılan ihracatın artırılması ve ihraç ürünlerimizin tanıtımı için, Birliğimiz kanalıyla benzer organizasyonlarının bundan sonra da devam etmesi, programa katılan firmalar tarafından dile getirilmiş olup, Birliğimiz tarafından bu tür ve benzer organizasyonlar önümüzdeki aylar içinde imkanlar ölçüsünde devam edecektir.” diye konuştu.