Türk Kadınlar Birliği ( TKB) Erzurum Şube Başkanlığı, kuruluşunun 60. yıl dönümünü kutladı.

Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkez’inde düzenlenen törene Türk Kadınlar Birliği Erzurum Şube Başkanı Sevim Çebi, yönetim kurulu üyeleri ve sivil toplu kuruluşları temsilcileri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan TKB Erzurum Şube Başkanı Sevim Çebi, Türk Kadınlar Birliği’nin kamu yararını örgütlü ilk kadın derneği olduğunu belirterek Erzurum’da 60 yıldır faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Sevim Çebi, "Türk Kadınlar Birliği, 7 Şubat 1924 yılında Mezihe Muhittin ve Makbule Ateda tarafından 90 yıllık bir kadın derneğidir. Kar amacı gütmeyen derneğimiz, sivil toplum kuruluşu olma bilinci, tüm faaliyetler ve politikalar üstü politika anlayışıyla yürütülür. Toplumsal cinsiyet eşitliği, faaliyetler, ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütler, kamu kuruluşları, yerel yönetimlerle sıkı bir işbirliği ve dayanışma içinde ortak projeler üreterek, çalışmalarımızı yurt içi ve dışında tanıtmak istiyoruz." dedi.

Türk Kadınlar Birliği Erzurum Şubesinin 1954 yılında kurulduğunu hatırlatan Şube Başkanı Sevim Çebi, dernek olarak 60 yıldır Erzurum’da kadınlar için bir takım etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Türk Kadınlar Birliği Erzurum Şube Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi Jale Hülya Alcan ise, Türk Kadınlar Birliği’nin kuruluş amacının kadınların siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama aktif olarak katılmasının sağlanması olduğunu belirtti. Alcan, "Kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğunun bilincinde olmalı ve ona göre yaşam haklarımızı savunmalıyız. Kadından beklenen, susmak, kibar olmak, doğurmak, aileyi kollamak, böylelikle dayatılan bu psikolojik baskı ile kadın ikicileştiriliyor. Kadınları ikincilleştiren, onları şiddete karşı savunmasız bırakan, denetimleri için duygusal ve fiziksel şiddeti doğallaştıran erkek egemenliği kadınların, hatta erkeklerin yaşamakta olduğu en büyük sorundur." dedi.

Kadınlar merkezlerine kendilerini koymadıkça, kendilerine değer vermedikçe, sorunun devam edeceğini ifade eden Alcan, kadınların ileriye doğru adım atması için ’önce ben’ demesi ve korkularını yenmesi gerektiğini vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından Türk Kadınlar Birliği Erzurum Şube Başkanlığı tarafından kuruluşundan bu yana yapılan hizmetler kısa bir film halinde sinevizyon gösterisiyle katılımcılara izletildi.