Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu’nun öncülüğünde Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) koordinasyonunda düzenlenen Türkiye-İran Forumu Erzurum İstişare toplantısı Erzurum Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Türkiye-İran ilişkileri ve Erzurum İlinin, İran ile olan ekonomik ve sosyal ilişkilerindeki yeri ve öneminin görüşüldüğü toplantıya; Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Ekonomi Bakanlığı Doğu Anadolu Bölge Müdürü Osman Alkan, Türkiye Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy, Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Murat Bilhan ve Ortadoğu Uzmanı Ahmet İşcan, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı İbrahim Buğdaycı ve KUDAKA birim başkanları katıldı.

Vali Seyfettin Azizoğlu, Türkiye ve İran’ın geçmişten gelen önemli kültürel bağları olduğunu ve iki dost ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi halinde şehrin ekonomisine ne gibi katkılar sağlayacağını ele almak için bu toplantının düzenlendiğini söyledi.

“Erzurum, Yatırımcıların Göz Bebeği Konumunda”

Konuşmasında İran ile Erzurum arasında geçmişte önemli ticari faaliyetler yürütüldüğünü hatırlatan Vali Azizoğlu, şöyle devam etti: "Yaklaşık 30 - 40 yıl öncesine kadar İran’ın bölgedeki ticaret ve turizm merkezi Erzurum’du. Günümüzde de hatırı sayılır derecede İranlı misafirlerimiz şehrimize gelerek tatillerini burada geçiriyor. Şu an bile tatilini şehrimizde geçiren yüzlerce İranlı misafirimizi görebilirsiniz. İran ile Erzurum arasında tarihten gelen önemli bağlar var. Biz de bunu bilerek Türkiye ve İran arasındaki ilişkilere Erzurum’un önemli bir katkı sağlayacağını gördük. Ayrıca Erzurum, şu an cazibe merkezleri programıyla yatırımcıların adeta göz bebeği konumunda. İranlı dostlarımızı da bu programda görebilir ve Erzurum’a yatırım yapmaya getirebilirsek Erzurum ile İran arasındaki ticaret ilişkileri tıpkı geçmişte olduğu gibi artacak ve şehrin ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır" dedi.

Toplantı sonunda; TASAM ile toplantıya katılan kurum ve kuruluşlar arasında söz konusu ilişki modellerini geliştirebilmek amacıyla bir yol haritası ve eylem planı hazırlanması kararlaştırıldı.