Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Doğu Anadolu Bölge Temsilcisi Mehmet Latif Maskan, Doğu Anadolu Bölgesi’nde şeker pancarı tarımının geçmişte önemli bir geçim kaynağı olduğunu bildirerek, “Ağrı ve Kars şeker fabrikaları kapalı. Bu fabrikalar bir an önce açılmalıdır” dedi.

Maskan, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar başkanlığında TZOB Yönetim Kurulu olarak geçen hafta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yaptıkları ziyareti değerlendirdi.

Bakan Eker’e, tarımın sorunlarını aktardıklarını bildiren Maskan, Tarım Bakanlığı’nın veteriner hekimleri nokta tayinle ilçelerde atamasını yapması gerektiğini, veteriner hekimler ile ziraat mühendislerinin sahada olmasının çok yararlı olacağını belirtti. Bölgede hayvan sayısı ve arazi varlığı fazla olduğundan çiftçiden çok para alan özel veteriner hekimlerin eline bırakılmaması zorunluluğu bulunduğunu vurguladı.

Erzurum’a, çevre illere de hizmet edecek bir TARSİM Bölge Müdürlüğü kurulmasının çok yararlı olacağını belirten Maskan, şunları kaydetti:

“Suni tohumlama için devletin gönderdiği kaynağın çoğu damızlık birlikleri tarafından kesiliyor. Bu haksızlığın önüne geçilmesini istiyoruz. Başta Erzincan olmak üzere bölge olarak sulamanın pahalı olması vatandaşımızın şikayetine neden olmaktadır. Sulama maliyetleri makul seviyeye çekilmelidir. 2007 yılından beri Bayburt’ta bulunan MASAT Sulama çalışmıyor. Maliyetlerin pahalı oluşundan dolayı faaliyetler durdurulmuş. Buna çözüm bulunmalıdır. Sulama birliğinin devlete 700 bin lira borcu bulunuyor. Bölgede hazine adına büyük ölçekli araziler bulunuyor. Hazine adına kayıtlı bu araziler bir an önce vatandaşa satılmalıdır. Arazilerin tapusu vatandaşa verilmelidir.”

Maskan, Erzurum’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü hizmet binasının çok yetersiz kaldığını, günün şartlarına göre yeni bina yapılması gerektiğini bildirdi.