Erzurum başta olmak üzere Erzincan, Tunceli, Bayburt, Kars ve Ardahan’daki kan toplama faaliyetlerini yürüten Doğu Anadolu Kan Merkezi’ndeki personel ile bir araya gelen Vali Altıparmak, insanların acılarını önleyebilmek, hafifletebilmek, dayanışma ve birlikteliği sağlamak adına Kızılay’ın Türkiye’nin samimi yardım eli olduğuna işaret ederek, kan ihtiyacının insan hayatında çok önemli bir yer tutuğunu ve kan merkezi çalışanlarının ölümle yaşam arasında hayati önem taşıyan kutsal bir görevi ifa ettiklerine dikkat çekti.

BİR YILDA 51 BİN ÜNİTE KAN TOPLANDI

Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, kamu kurum ve kuruluşların yöneticileri ve çalışanlarına yönelik ziyaretlerine devam ediyor. Doğu Anadolu Kan Merkezinde çalışmaları yerinde inceleyen Vali Altıparmak Müdür Abdullah Üzer’ den merkez ile ilgili bilgiler aldı.

Kızılay Bölge Kan Merkezinin 2014 yılı içerisinde 51 bin ünite kan bağışı hedeflediklerine vurgu yapan Doğu Anadolu Kan Merkezi Müdürü Dr. Abdullah Üzer şu anda itibariyle bu hedeflerine ulaştıklarını söyledi. Vali Altıparmak’a çalışmaları hakkında bilgi veren Üzer, bölgedeki kurumların kan ürünleri ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyleyerek, Cumhuriyet Caddesindeki Kan Alım Merkezi ile, Erzincan’da ki kan bağışı merkezi ve gezici olarak planladıkları mobil ekiplerle kan toplama işlemlerini yürüttüklerini belirtti.

STOKLARIMIZDA KAN İHTİYACINI KARŞILAYABİLECEK DURUMDAYIZ

Doğu Anadolu Kan Merkezi Müdürü Dr. Abdullah Üzer bünyelerinde görev yapan doktorlar, kan alma uzmanları ve destek personellerinin bulunduğunu belirterek ” Ekiplerde alınan kanları uygun sıcaklık ve diğer koşullarda kalitesini bozmayacak şekilde muhafaza eden dünya standartlarında ekipman ve uzman personele sahibiz. Alınan kanlar bulaşıcı hastalıklar yönünden son teknoloji laboratuar merkezimizde taranmakta bu amaçla Türkiye’ de sadece 4 adet olarak kurulan NAT sistemine sahip bir merkez olarak hizmet vermekteyiz. Bu sistem aldığımız kanlarda bulaşıcı hastalıkların en önemli özelliği olan pencere dönemi, yani kuluçka süresini kısaltmaktadır. Böylelikle hastalarımıza daha da güvenli kan temin etmiş olacağız. Aldığımız kanları üç ürüne çeviriyoruz. Yani bir bağışla üç kişinin sağlığına katkıda bulunmasına vesile oluyoruz. Bu kan ve kan ürünlerini depoladığımız her türlü iklim şartına rağmen kalitesini bozmasını önleyecek depo sistemimiz mevcut. Bu depodan ihtiyaç olan merkeze özel yapım araçlarımızla soğuk zincir uygulamasıyla nakledilmekte işlem aşamasında Kızılay yetkilisi dışında hiç kimseden yardım alınmamaktadır. Kanlarımızın güvenli nakledilmesi noktasında bu ürünlerden kesinle hiçbir ücret talep edilmemektedir. İhtiyaç sahibine iletilmekte bölgemizdeki en uzak merkezimize bile en geç 3 saat içerisinde ürün nakledilmekte aynı zaman da bölgemizde gerçekleşecek herhangi bir afet durumunda Valiliğin vereceği emirleri yerine getirecek stok ve depomuz mevcuttur. Bölgemizde kurumumuzla ilgili tüm ihtiyaçlarda yedi gün 24 saat hazır çalışabilir durumdayız. Mevcut binamız ve bütün birimlerimiz ihtiyaç duydukça mevcut kapasitesinin en az 4 -5 katı üzerine de dizayn edilebilir özelliktedir” diye konuştu.

VALİ ALTIPARMAK KAN BAĞIŞINDA BULUNDU. “KAN BAĞIŞI BİR VATANDAŞLIK GÖREVİDİR”

Doğu Anadolu Kan Merkezi ziyaretinde kan bağışında da bulunan, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Doğu Anadolu Kan Merkezinin araç ve ekipman olarak her türlü yaşanabilecek afet ve hastalıklara karşı kan ihtiyacı için yeteri kadar stokların dolu olmasının yine de kana ihtiyaç olmayacak gibi bir mana taşımaması gerektiğine dikkat çekti. Sağlıklı olan her bireyin, kan verme konusunda duyarlı olması gerektiğini ve hiç ummadıkları bir zamanda her insanın mutlaka kan ihtiyacıyla karşı karşıya kalabileceğini unutmaması gerektiğini belirterek herkesi Kan Bağışı yapmaya davet etti.