Yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayarak 27 Kasım’da vefat eden Vedat Aydın, ŞEHİRDER’de yakın dost ve arkadaşlarının katılımıyla gerçekleşen programla anıldı.

Program’ın açılış konuşmasını yapan ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, gelenek ve modernite düzleminde Vedat Aydın’ın yaşadığı şehrin, ülkenin, dünyanın ve evrenin renkleriyle boyalı zihinsel haritasına işaret ederek, ondaki “hatır ve gönül”ün merkezinde Allah’a olan muhabbet ve sorumluluk duygusunun olduğunu dile getirdi.

Programın konuşmacısı, Vedat Aydın’ın kadim dostu, edebiyat eleştirmeni Şahin Torun ise Vedat Aydın’ın her şeyden önce pozitif bir empatinin sahibi olduğunu, bu haliyle de tüm çevreyle daha en başından insan ve İslam temelinde bir yakınlık kurabildiğinden söz ederek, Vedat Aydın’ın en büyük hasletlerinin başında, onun inanmış bir iman, irfan ve aksiyon adamı olduğunu ifade etti.

“Vedat Aydın, kadim Hınıs bilgeliğinin postmodern zamanlardaki evladıdır. O bu kadim bilgeliğin Erzurum’a ve Türkiye’ye hediyesidir. Sanki doğduğu günden beri hep iyilikle tanışıklık olmuş, iyiliğe ve güzelliğe doğru yürümüş, nerede bir iyilik ve güzellik gördüyse onu tüm çevresiyle tanıştırmaya uğraşmış, çevreden neşet eden güzellikleri de uzak yerlerdeki tanışlarına ulaştırmış, böylece çok kıymetli bir kadirşinaslığın da öncüsü ve örneği olmuştur…” diyen Şahin Torun, Vedat Aydın’ın hayranlık uyandıran özelliklerinden biri olarak da onun hiçbir siyasal, ideolojik, grupçu vs. gibi bağ ya da bağlantıya meyletmeden sivil, toplumcu ve kucaklayıcı bir aksiyonla, bir kardeşlik ekseninin kurucusu olduğunu söyledi.

Torun sözlerine şöyle devam etti: “Deliler, velilere ve çocuklara düşkün, derviş özlü, çelebi ruhlu, halim, selim, mütevazı, kul hakkından korkan bu güzel adam, hep hakkın ve hakikatin peşinde koşarak meltemler gibi esişiyle rahatlatan ve gölgesinde dinlendiren bir ağaç gibiydi. O güzelim çabasıyla bu şehri ve bizleri nice güzelliklerle tanıştırmış, nice kıymetli insanla tanışmamıza da vesile olmuş güzel bir köprüydü Vedat Aydın. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.”

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Aslan Gülcü ise: “Vedat Aydın modern çağın dervişiydi, o tevazu ve sükûnette, Kurani ahlâkta yaşantısıyla hepimize örnekti, Kuran’ın buyruklarının günlük yaşantıda ölçüsünü o kadar yukarılara taşıdı ki, bize ağır bir miras bıraktı.” şeklinde konuştu.

Daha sonra Vedat Aydın’ın arkadaşları onunla ilgili düşünce ve hatıralarını paylaştılar. Programa katılan Vedat Aydın abisi, Erzurum’un önceki dönem milletvekili Saadettin Aydın ise programı düzenleyen ŞEHİRDER’e ve katılanlara teşekkür etti.

Program açıldığı gibi Kuran tilaveti ve dualarla sona erdi.