Yakutiye Belediyesi, Üç Kümbetleri çevreleyen Sultan Melik mahallesinde 150.000 metre kare büyüklüğünde dev bir tarihi yarımada için yıkım çalışmalarını sürdürüyor. Son 6 aylık sürede 66 kişiye ait 3.096 metrekare arsa ve 2.469 metrekare enkaz kamulaştırması gerçekleştirilen Sultan Melik mahallesi, tarihi yarımada olarak ortaya çıkarılacak. Belediye Başkanı Ali Korkut, 2.ci etap kamulaştırmanın devam ettiğine işaret ederek "Erzurum kültürü ve tarihine hizmet ediyoruz" dedi.

Erzurum’un en nadide tarihi birikimini barındıran Sultan Melik Mahallesi, tarihi bir yarımada olarak ortaya çıkmak için gün sayıyor. 26 tarihi ve sivil mimari örneğini üzerinde barındıran Üç Kümbetler olarak bilinen tarihi yarımadayı çevreleyen kötü yapılaşmanın kaldırılması için Yakutiye Belediyesi bugüne kadar 30 milyon liranın üzerinde kamulaştırma bedeli ödedi. Son 6 ay içerisinde ikinci etapta yapılan kamulaştırmalarla ilgili olarak 66 hak sahibine 1.945.546,73 TL enkaz ve arsa bedeli ödendi.

Tarihi yarımadayı oluşturan 150.000 metre kare alanda kötü yapılaşmaların ardından Emir Şeyh Camii, Emir Şeyh Türbesi, Çeşme, Gürcü Mehmet Paşa Camii Mehdi Abbas Türbesi, Rabia Hatun Türbesi, Saray Hamamı, Üç Kümbetler diye bilinen 2 anonim kümbet, Emir Saltuk ve Kare Kümbetten oluşan tarihi eserler ile birlikte 26 tarihi ve sivil mimari örneği yer alıyor.

Belediye Başkanı Ali Korkut, kamulaştırmaların tamamlanmasıyla birlikte tarihi yarımadanın tamamen ortaya çıkacağını hatırlatarak "Yalnızca Erzurum için değil, Doğu için de geleceğin inşasında Üç Kümbetler ve içindeki tarihi yarımada önem arz edecektir. Şimdi çok anlaşılmaya bilir ama projenin tamamlanması sonrası çok farklı bir yapı ortaya çıkacak. İşte o zaman ne yaptığımız, neyi başardığımız daha net görünecektir" dedi.