Obezite doktoru Dr.Fevzi Özgönül, "Yeni yılın ilk sabahı çok güzel dinlenmiş, dinç ve canlı kalkın. Tüm yıl öyle dinç yaşamak istiyorsanız yılbaşı akşamından itibaren de beden aklınızı kullanın." dedi.

Şimdi yeni yıl akşamı beden aklımızı nasıl kullanacağımıza gelelim.

Bir söz vardır alışverişe aç giderseniz, lüzumsuz birçok şey alırsınız aynı şekilde yılbaşı akşamı yemeğe aç oturursanız çok fazla yiyip akşam uyuyamazsınız ve sabah çok yorgun kalkarsınız. Bu yüzden yılbaşı akşamı yemeğe gitmeden önce hafif bir kahvaltılık yapmak uygundur. Akşamüzeri içtiğimiz çay ve kahve yanında yılın son atıştırmalığı olarak arzu ettiğiniz her türünü yiyebilirsiniz.

Dr.Fevzi Özgönül,’Meyve canınız çekiyorsa akşam tercih etmek yerine yanında yoğurt ile öğünde yemenizde yarar var. Meyveyi akşam tercih ederseniz gece rahat uyuyamazsınız.’dedi.

Akşam yemeğinde yılbaşı ritüellerinden ödün vermeyin fakat aceleniz de olmasın. Ertesi gün baş ağrısız ve dinlemiş olarak kalkmak istiyorsanız acele yemeyin.

Akşam zeytinyağlı yemekleri, etli yemekleri, hindiyi, iç pilavı, yoğurtlu mezeleri, çerezi serbestçe, çok aşırıya kaçmadan yememizde bir sakınca yok. Çerez seçiminde mideyi rahatlatan beyaz leblebiden arada tüketmek aşırı yemek isteğini de firenleyecektir.

Sadece çiğ salata ve meyvelerden uzak duralım.

İçecek olarak da saf meyve suları, ayran, çay, kahve olabilir fakat çok fazla asitli içeceklerden de uzak durmalıyız.

Tatlı olarak kabak tatlısı, dondurma, sütlü tatlılar gibi ağır olmayan ve hazmı kolay olan tatlıları tercih edelim. Ağır şerbetli tatlıları gece geç saatte yemeyelim.

Bütün gece sofrada oturmak yerine eğlencenin olduğu sürece ayakta ve hareketli olmak sürekli açlık hissetmemizi engeller.

Alkollü bir içecek alacaksak geceyi tatlı ile bitirmek yerine bol su içmek ertesi gün baş ağrısı çekmemizi engeller.

Geceyi mümkünse bir çorba ile sonlandırmak hem bütün gece yediğimiz yemeklerin daha kolay sindirilmesini hem de daha rahat uyumamızı sağlayacaktır. Çorba olarak işkembe, mercimek veya domates çorbası terciler arasında olabilir.

2015 yılının beden aklınızı kullanarak daha sağlıklı olduğumuz ve ideal bedene döndüğünüz bir yıl olmasını dilerim.