Son yüzyılın en acımasız ve en kanlı vahşetlerinden biri olarak kabul edilen Hocalı katliamının uluslararası hukuki boyutu, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Türkiye Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil’in yanı sıra yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda milletvekili, akademisyen ve gazetecinin katılımıyla Ankara’da masaya yatırılacak.

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya), Soykırım Hakikatlerinin Tanıtılması Sosyal Birliği ve Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen ’’Yüzyılın Vahşeti Hocalı’ya Uluslararası Hukuki Bakış’’ konulu toplantı 19 Kasım Çarşamba günü saat 18.00’de Rixos Grand Ankara Otelinde gerçekleştirilecek.

Programa Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği Başkanı ve İstanbul Milletvekili Dr. İsmail Safi, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Başkanı Hikmet Eren ve Soykırım Hakikatlerinin Tanıtılması Sosyal Birliği Başkanı Ceyhun Alekberov’un yanısıra Azerbaycan’dan çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi de toplantıya iştirak edecek.

EREN: “HOCALI VAHŞETİ UNUTULMASIN”

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Başkanı Hikmet Eren, Hocalı’da yaşanan katliamın insanlığa karşı işlenen bir suç olduğu görüşünü savunarak, konunun uluslararası hukuk çerçevesinde incelenmesinin önemine işaret etti.

Eren, şunları kaydetti: ’’Karabağ Savaşı sırasında 25-26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Ermeni birlikleri tarafından yapılan katliamda 613 soydaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu durum hem Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilen Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi açısından hem de BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarında belirtilen, ‘Ermenistan devleti silahlı birlikleri ve Yukarı Karabağ’daki silahlı Ermeni unsurlar, 366. Motorize Alay’ın da desteğiyle sivil Türklere yönelik planlı ve sistematik bir eylem gerçekleştirmişlerdir’ ibaresi nedeniyle çok önemlidir. Hocalı’da yaşanan vahşetin ve katliamın insanlığa karşı işlenen bir suç olduğu görüşünü savunarak konunun uluslararası hukuk çerçevesinde incelenmesi bu nedenle ayrıca önem arz etmektedir.

‘Yüzyılın Vahşeti Hocalı’ya Uluslararası Hukuki Bakış’ temalı toplantı bu açıdan çok önemlidir.’’