Eskişehir Valiliği, 18 yaşından küçüklere şehirlerarası otobüs terminallerinde, tren istasyonlarında, acentelerde bilet satışını yasaklarken, konuyla ilgili yeni düzenleme kararı alındı.

Vali Güngör Azim Tuna tarafından yapılan açıklamada, alınan kararla, Eskişehir il sınırları içerisinde ailesinin ve kurumun bilgisi dışında evden ve yurtlardan kaçan veya kayıp olan çocuk ve gençlerin başlarına gelebilecek ileride yaşamlarını olumsuz yönde etkileyecek olayların engellenmesinin amaçlandığı belirtildi. Çocukların, izinsiz il dışına çıkmalarının önüne geçilmesi, ailelerdeki kayıp çocuk infialinin yaşanmasının engellenmesi ve buna uymayanlara idari para cezası uygulaması hakkında kararı verilen açıklamada, “ilimizde, ailesinin ve kurumun bilgisi dışında evden ve yurtlardan kaçan veya kayıp olan çocuk ve gençlerin başlarına gelebilecek ileride yaşamlarını olumsuz yönde etkileyecek olayların engellenmesi, izinsiz il dışına çıkmalarının önüne geçilmesi, ailelerdeki kayıp çocuk infialinin yaşanmasının engellenmesi amacını taşımaktadır. Bu kararda, 18 yaşından küçüklere şehirlerarası otobüs terminallerinde, tren istasyonlarında, acentelerde, bilet satışının düzenlenmesi hususlarını kapsamaktadır” denildi.

Hukuki dayanak ve tanımlamanın da yer aldığı karar açıklamada, "Şehirlerarası otobüs terminallerinde, tren istasyonlarında bunların acentelerde, bilet satış yerlerinde 18 yaşından küçüklere bilet satışı yapılamaz. 18 Yaşından küçükler seyahatleri için yanlarında velisi, vasisi veya kanuni temsilcisi bulunmadan yalnız başına bilet talep etmeleri halinde iletişim araçlarıyla velisi, vasisi, kanuni temsilcisi ile irtibata geçilerek çocuğun seyahatinden bilgilerinin olup olmadığı teyit edilir, bu durum tutanağa bağlandıktan sonra bilet satışı yapılır. Çocuk üniversite öğrencisi, ya da yatılı lisede okuduğunu öğrenci kimlik kartı ile ispatlar ise ve bu amaçla seyahat edeceğini söylüyor ise bilet satışı yapılabilir. 18 yaşından küçükler yalnız başına bilet talep etmelerinden velisi, vasisi veya kanuni temsilcisinin bilgisinin olmadığı tespit edilmesi halinde derhal kolluk görevlilerine bildirilecektir. Belirtilen hususlara uymayan kişilere kolluk kuvvetlerince 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi uyarınca idari yaptırım karar tutanağı tanzim edilir” diye belirtildi.