Eskişehir Ticaret Odası bünyesinde faaliyet gösteren AB Bilgi Merkezi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından, Türkiye’deki AB üye ülkeleri ve kültür merkezlerinin katkıları ile düzenlediği 4’üncü Avrupa Birliği (AB) insan hakları film günleri, Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu’da gerçekleşti.

Üç günlük halka açık festival kapsamında arasında Türkiye’nin de bulunduğu AB’ye üye 16 ülkeden 17 film gösterimi ile, öğrenciler, insan hakları savunucuları, sinemaseverler insan hakları temalı filmleri ve belgeselleri izleme fırsatı yakalamış oldu.

Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu salonunda düzenlenen etkinlik, AB ve Türkiye’den seçilen filmlerin gösterimiyle kimlik, hoşgörü, saygı, insan onuru ve kültürler arası diyalog gibi insan hakları meselelerine ilişkin farkındalık oluşturmak ve kalıplaşmış yargıları sorgulamak amacıyla gerçekleştirildi. Festival kapsamında çeşitli sinema yönetmenleri ve insan hakları uzmanları katılımcılarla bir araya gelerek görüş alış verişinde bulundular.

Eskişehir’de gösterilen film gösterimlerine sanatseverler, lise ve üniversite öğrencileri, insan hakları aktivistleri başta olmak üzere bin 551 kişi katıldı. Festival kapsamında 33’üncü İstanbul Film Festivali’nde "FIPRESCI" ödülüne layık görülen, Kazım Öz imzalı ’Bir Varmış Bir Yokmuş’ gösterimi yapılırken Estonya’dan, macera dolu bir animasyon filmi olan "Limon Lisa ", Avusturya’dan "Makondo", Danimarka’dan "Merhamet, Merhamet" ve Macaristan’dan "Beyaz Tanrı" da yine çocuklara özel filmler olarak festival kapsamında ekrana geldi.

Ayrıca Eskişehir AB Bilgi Merkezi, etkinlik bünyesinde stant açarak, hem İnsan Hakları Film Festivali hakkında, hem de merkezin yürüttüğü faaliyetler ve yapılan çalışmalar hakkında ziyaretçilere bilgiler aktararak Avrupa Birliği yayınlarını dağıttı.

İnsan Hakları Film Günleri Van, Çanakkale, Ankara ve Eskişehir’den sonra 16-19 Aralık günlerinde Mersin’de ve 17-19 Aralık günleri arasında Sinop’ta gösterimde olacak.