Eskişehir’de, Abhazya Cumhuriyeti Savunma Bakanlığının, Abhazya Zaferi’nin 20’nci Yılı anısına 1992-1993 Abhazya Bağımsızlık Savaşına Eskişehir bölgesinden katılan şehit yakınları ve gazilere madalya verildi.

Eskişehir Abhaz Kültür Derneği öncülüğünde Taşbaşı Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen program, Abhazya Savaşı sırasında çekilen fotoğraf karelerinden oluşan slayt gösterimi ile başladı. Programda konuşan Eskişehir Abhaz Kültür Derneği Başkanı Tugay Tekin, savaş yıllarında çocuk olduğunu ve babasıyla birlikte savaşı televizyondan takip ettiklerini anlattı. Tekin, “1992-1993 Gürcistan-Abhazya Savaşında ben taş köprüde yaklaşık 13-14 yaşındaydım. Babamın yanında akşamüzeri haberleri seyrederken o zamanlar köyde TRT’den başka kanal çekmiyordu. Babamın o dönemde savaşı izlerken nasıl üzüldüğünü, her akşam hüzünlü bir şekilde haberleri beklediğini görmek bile acı veriyordu. Savaş bitti, zafer kazanıldı. Şimdi bugünümüze geldik" ifadelerini kullandı.

Ardından konuşan Abhazya Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi Alyas Asaboa, Abhazaca ve Türkçe açıklama yaptı. Asaboa, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederek, savaşın unutulmaması gerektiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından madalya takdim törenine geçildi. Abhazya-Gürcistan Savaşında şehit olan Argun Zafer Alış’ın madalyası, kardeşi Ersin Argun’a, diğer şehit Abağba Bahadır Özbağ’ın madalyası ise yeğeni Aslıhan İnce’ye verildi. Ayrıca savaş gazileri olan Aşharuva Murat Resul Aydın, Alper Abgınbayı’na madalyaları verilirken, bir diğer gazi Koçba Kazım Koç’un madalyası ise amcasının oğluna takdim edildi.