5 Aralık 1934’de yürürlüğe giren Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 80’inci yıl dönümü nedeniyle CHP’li kadınlar Vilayet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Kılıç, “Çağdaş, demokratik ve laik Türk toplumunu hedefleyen başta Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları kadınların insan haklarından eşit olarak yararlanması için gerekli düzenlemeleri yapmıştır” dedi.

Bu konuda yapılan düzenlemelerin birçok Avrupa ülkesinden önce gerçekleştirildiğine değinen Kılıç, “Türkiye kadın erkek eşitliğinin öncülüğünü Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk ve onun kurduğu CHP yapmıştır. Atatürk’ün devrimleriyle 1926 yılında medeni kanunun 1934’te seçme ve seçilme hakları ile kadın erkek eşitliği sağlanmaya çalışılmıştır” diye konuştu.

KADIN ÜRETEN BİR BİREYDİR

Bugünkü iktidarın kadın kazandığı hakları geriye götürdüğünü ifade eden Kılıç, şunları söyledi:

“Kadının gülmesi, giyinmesi, kaç çocuk doğuracağı, doğum şekli üzerinden siyaset yapmaktadır. Kadın erkek eşitliğinin olmadığı söylenmektedir. Kadın erkek eşitliği fiziksel ve cinsel açıdan değil, anayasal haklar açısından kültürel ve sosyo - ekonomik, sağlıkta, eğitimde yaşamın her alanında olmalıdır. Kadın cinsel bir obje olarak değil, üreten bir birey olarak tanımlanmalıdır.”

HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ

Kılıç, tüm kadınları, gençleri ve insanları CHP’nin ilkeleri için ülkesine, vatanına, ulusuna, insanca, kardeşçe, özgürce düşünen, paylaşan insan haklarına saygılı, sosyal demokrat tüm bu değerlerin parti programında yer aldığı CHP’ye çağırdıklarını kaydetti. Kılıç, “Kadın haklarına sahip çıkılarak, güçlü kadın güçlü örgüt düşüncesiyle bu haklarımıza sahip çıkıyoruz” şeklinde konuştu.