Eskişehir’de bir işletmenin soğuk hava deposunda çıkan yangının 150 bin liralık hasara neden olduğu ortaya çıkarken, can kaybı yaşanmaması teselli oldu.

Edinilen bilgiye göre, Sakintepe Mahallesi’nde bulunan plastik kasa üretim tesisine ait soğuk hava deposunda 13 Şubat Salı günü öğle saatlerinde yangın çıktı. Yangında, sebze meyve ticareti yapan işletmeye ait 50 ile 70 bin adet plastik kasanın yandığı bildirildi. Yangının, işçilerin çevre temizliği için yaktıkları ateşin büyümesi ve ardından plastik kasaların depolandığı bölüme sıçramasıyla çıktığı öğrenildi. İtfaiye ekiplerinin bölgeye ulaşmasının ardından yangın kontrol altına alınarak söndürüldü.

Yangının neden olduğu hasarın maddi bedelinin ise yaklaşık 150 bin lira olduğu belirlendi.

Yangının büyümesinde havanın rüzgarlı olmasının ve alevlerin plastik kasaların depolandığı alana sıçramasının etkili olduğunu belirten işletme müdürü Hilmi Gürsoy, “Sebze meyve üretimi yapıyoruz Antalya ve diğer illere sevkiyatımız var. Ayrıca kasa üretimimiz var, kendi sepetimizi kendimiz geri dönüşümden sağlıyoruz. Araştırmalarımıza göre personelimiz çevre temizliği yaparken, o günkü rüzgarın da etkisiyle kontrol altına alamamışlar. Maalesef böyle talihsiz bir olay oldu. çevre temizliği yapılırken oradaki yaprakların, kağıtların rüzgar sebebiyle uçması ile olmuş. İlk etapta 2 itfaiye ekibi geldi sonrasında arkadaşların müdahalesi ile 4 itfaiye ekibi daha geldi, toplam 6 itfaiye ekibi oldu. Bizim personelimiz ve itfaiye sağ olsunlar hummalı bir çalışma yaptılar. Kontrol altına alındı kısa bir süre içerisinde. Sepetleri de atabildiğimiz kadar kenarlara attık. Yoğun bir çalışma vardı çiftçi arkadaşlarda geldi, hepsine teşekkürler, hepsi yardımcı oldu. İtfaiye ekipleri arazi şartlarına uyumda biraz zorlandılar, yangından önceki akşam yağmur vardı, onunda etkisiyle arazi şartlarına uyum sağlayamadılar, o konuda zorlandılar sadece, biz de traktörler ile yardım ettik” şeklinde konuştu.

“Bir anlık dalgınlık 150 bin liraya mal oldu”

Zararın büyük olduğunu fakat yangın anında çalışan işçilerin sağlık durumlarının iyi olmasının en büyük tesellileri olduğunu ifade eden Hilmi Gürsoy, “Net bir sayı çıkarmadık ama 50 bin ile 70 bin arasında kasa yandığını tahmin ediyoruz, bu da yaklaşık 150 bin lira civarında bir yekun teşkil ediyor. Daha önce sigorta yapmak istedik, yalnız birinci derece yanıcı madde olduğu için yüksek miktarda sigorta maliyetleri çıktı, bu yüzden sigorta yaptıramamıştık. Tarım ve köy işlerinden, çevreden gelenler oldu sağ olsunlar. Onlar ile konuştuk cevapları bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“İlk müdahale faciayı engelledi”

Önceden alınmış önlemlerin daha büyük bir facianın önüne geçtiğini belirten Gürsoy konu ile ilgili şunları kaydetti:

“Yangın tüplerimiz 15 gün önce kontrol etmiştik, onların ilk etapta çok faydası oldu, yangın çoğalmadı, onun çok faydası oldu. Sürekli zaten kontrollerimiz vardı kamera ve bekçi ile onların sayesinde yangın çok fazla dağılmadı. Kasaların içerisinde su birikintileri vardı, omların da çok faydası oldu, şans işte yüzümüze güldü diyelim, daha fazla zararımız olmadı.”