Eskişehir Barosu TBMM’nin onayladığı yargı paketiyle ilgili açıklama yaptı.

Eskişehir Adliyesi önünde yapılan açıklamada konuşan Baro Başkanı Rıza Öztekin, hukukçular olarak yargıyla ilgili konularda kamuoyunu aydınlatmak zorunda oldukları belirtti. Yargıyla ilgili 3 paket olduğunu dile getiren Öztekin, “Şimdi bir tanesi geçti, arkasından diğerleri de geliyor. Bir anda hepsinin çıkarılması sonucunda toplum tepki gösterir düşüncesiyle yavaş yavaş geçirmeye çalışıyorlar. Ardından iç güvenlik, toplantı, gösteri ve yürüyüşüyle ilgili paket geçecek. Aslında bunların hepsi bir bütün” şeklinde konuştu.

“ESKİ SİSTEME DÖNMEK İSTİYORLAR”

Her şeyin 17 ve 25 Aralık olaylarıyla başladığını söyleyen Öztekin, “Bugün makul şüpheden bahsediliyor, zaten vardı. Ama zihniyet bu kadar bariz hukuksuzluklarla donatılmadığı için makul şüpheyle ilgili bir sıkıntı çıkmamıştı. 21 Şubat tarihi çok önemlidir. O tarihte bir yasa çıkarıldı ve devrim niteliğinde olduğu söylendi. Özel görevli mahkemeler kaldırıldı. Dosya incelemek ve dosyadan bilgi almak gibi kısıtlayıcı maddeler kaldırıldı. Yani tutuklu bir müvekkiliniz cezaevinden dosya gönderecek ve siz bu dosyayı inceleyemeyeceksiniz. Bir hafta sonra o meşhur tahliyeler geldi. Şimdi bu maddelerle işleri kalmadı, eski sisteme dönecekler, işin özü budur” ifadelerini kullandı.

TELEFON DİNLEMELERİ KOLAYLAŞTIRILDI

Çıkarılan yargı paketindeki maddelere değinen Baro Başkanı Rıza Öztekin, “Makul şüpheli gördükleri kişilerin konutunu, evini, iş yerini arama yetkisi getirildi. İç güvenlik paketi çıktıktan sonra makul şüpheyle gözaltına alma ya da tehlike yakalaması iddiasıyla 24 saat hiç kimseye bilgi vermeden tutma yetkileri geliyor. Telefon dinlemeler tek hakime dönüştürülerek kolaylaştırıldı, suç kapsamı geliştirildi” şeklinde konuştu.

Yargıtay ve Danıştay yapısının değiştirildiğini söyleyen Öztekin, “Biz yargıyı hızlandıracağız diyorlar ama niyetleri bu değil. Niyet tamamen iktidarın kendi istediği sistemi oluşturmaktır. Hukukçu olmayan kişiler yargılanmada bulunacak. Yeni daire kuruyorlar. O dairelere istedikleri şekilde kendilerine biat eden kişileri getirecekler. Atanacak üyeler hukukçu olmayacaktır” dedi. Öztekin, “Yargıda birlik kazanılmasaydı bu yasa ve düzenlemeler yapılmayacaktı. Hiç umudumuz yok ama bir kez daha sesleniyoruz. Yargıç ve savcısını kıyafetine ve başka şeylerine göre alacak bir sistem istemiyoruz. Artık torpil olayının bitmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.