Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından Eskişehir Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı İbrahim Altunoğlu’nun “8 Aralık 2014 Pazartesi gününden itibaren, 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızı ücretsiz taşımayacağız” ifadelerine ilişkin açıklama yayımlandı.

Açıklamada, Eskişehir Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı İbrahim Altunoğlu’nun kullandığı ifadelerin ardından Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından konuya ilişkin karşı bir açıklama yapılmasının uygun görüldüğü belirtildi. Hükümet tarafından tüm Türkiye’de uygulanması amacıyla düzenlenen yönetmelik gereği 65 yaş ve üstü vatandaşların toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yayınlanacağının belirtildiği kaydedildiği açıklamada ayrıca, “Bilindiği gibi, hükümet tarafından tüm Türkiye’de uygulanması amacıyla düzenlenen Ücretsiz ve İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği’nin 5. maddesinde “Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır” denilmektedir. Hükümet tarafından alınan bu karar, 4 Mart 2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazate’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yönetmelik 8 Ekim 2014 tarihinde Eskişehir Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası’na, hatırlatmak amacıyla bir kez daha tebliğ edilmiştir. Ancak 3 Aralık 2014 tarihinde yayınlanan gazetelerde Halk Otobüsçüleri yaptıkları açıklama ile 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızı 8 Aralık 2014 tarihinden itibaren ücretsiz olarak taşımayacaklarını beyan etmişlerdir. Eskişehir Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı İbrahim Altunoğlu’nun yaptığı bu açıklama, tamamen Sayın Altunoğlu’nun kendisini ve başkanı olduğu Eskişehir Özel Halk Otobüsçüleri Odası’nı bağlamaktadır. Büyükşehir Belediyemiz ile hiçbir şekilde ilgisi yoktur” denildi.

Eskişehir Özel Halk Otobüsçüleri Odası’nın, açıkladıkları bu kararı uygulamaya koymaları halinde yaşanacak gelişmelerden Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir şekilde sorumlu olmayacağı aktarılan açıklamada, “Hükümet tarafından çıkartılan yasa ile emredilen bu uygulamanın yerine getirilmemesi durumunda, gereken cezai müeyyidelerin uygulanmasında yetkili Eskişehir Valiliği’dir” ifadelerine yer verildi.