Eskişehir Öğretmenler Platformu tarafından ‘Anadilde Eğitim Mümkün Müdür?’ adlı bir panel düzenlendi.

Taşbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde, Türkiye’de anadilde eğitimin nasıl olması gerektiği, nesnel örneklerle ele alındı. Panele konuşmacı olarak katılan yazar ve eleştirmen Mehmet Yıldız ve yazar Mehmet Bedri Gültekin, Kürtçenin anadilde eğitimdeki yerinden bahsetti.

Konuşmacı Ahmet Yıldız, anadilin, bir kişinin içinde bulunduğu yapının eğitim sürecinin bütünü olduğunu söyledi. Yıldız, "Anadil, anneden öğrenilen dil değildir. Anneden alınan dil nedir ki? ‘Gel-git, al-ver.’ Yani demek ki burada bir yalan var. Bilimsel olarak anadili başka bir biçimde ele almalıyız. Temel olarak kavramalıyız" dedi.

Ardından sözü alan Mehmet Bedri Gültekin ise, anadil ne olursa olsun Kürt yurttaşların yüzde 90’dan fazlasının Türkçeyi Kürtçe’den daha iyi bildiğini kaydetti. Gültekin, “Bütün doğu ve güney bölgelerini iyi bilirim. Daha okula gitmeden çocuklar Türkçeyi öğreniyor. Herhangi bir zorlama olmadan, bir mecburiyet olmadan öğreniyorlar. Bütün Kürtler, yaşlı kadınlar, adamlar hariç herkes Türkçeyi Kürtçe’den daha iyi biliyor. Anadil derken aslında şunu dile getiriyoruz; insanlarımıza ’Çok iyi bildiğiniz dili bırakın, daha az bildiğiniz dile yönelin’ diyoruz. Bazıları hiç bilmiyor veya az biliyor. Bunun halkı düşünmekle bir alakası yok, eğitimi yaparken çocuklar için en iyi bildiği dil üzerinden eğitimin yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından panel, soru cevap bölümü ile sona erdi.