Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, kent meydanı tartışmalarına ilişkin açıklamasında kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini söyledi.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can’ın yerel bir gazetede yayınlanan kent meydanı ile ilgili açıklamalarına cevap veren Başkan Büyükerşen, iddiaların gerçekle hiçbir ilgisi olmadığını, açıklamaların kamuoyunu yanıltmak ve gerçekleri bilgisizce saptırmaktan ibaret olduğunu öne sürdü. Yaptığı açıklamada, "Yayınlanan haberde bahsi geçen 1/25 binlik plan, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2010 yılında değil, 2009 yılı Ekim ayındaki planıdır” diyen Büyükerşen, “Bu planda Atatürk Spor Kompleksi’nin bulunduğu alan ve yakın çevresi, mevcut yerleşim alanı gösterilmiştir. Diğer bir deyişle bu planda mevcut bina ve tesislerin bulunduğu alan yerleşime açılmamış, tam aksine, yıllardan beri var olan imar planı yer almıştır. Kaldı ki, şehrin bütününü gösteren bu 1/25.000’lik plana Muttalıp sakinleri ile Ticaret Odası’nın açtırdığı davalar nedeniyle plan bütünlüğü bozulduğu için yine Belediye Meclisi’nin 2012 yılının Nisan ayı toplantısında 1/25 binlik planın tamamı iptal edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Bütün bunlardan sonra alanın, AK Partililerin baskısı ile yüksek rantlı binalar yapılmak üzere TOKİ’ye devredildiğini savunan Büyükerşen, “TOKİ, Atatürk Spor Kompleksi ile yakın çevresinin bulunduğu bu alana, 130 bin metrekare inşaat alanına yol açacak alışveriş merkezleri, çok katlı mağazalar, iş merkezleri, bankalar, çarşı, otel, özel sağlık tesisleri, sinemalar ile rezidanslar ve benzeri yapıların inşa edileceği bir plan yaparak bunu Büyükşehir Belediyesi’nin görüşüne sunmuştur. TOKİ’nin bu girişimini Büyükşehir Belediyesi mevzuata ve şehircilik anlayışına uygun görmemiş ve yapılmak istenenin şehrin gelişimi için bir tehdit oluşturacağı; kent halkı ve yerel medyanın, alanın kent meydanına dönüştürülmesi istekleri karşısında, söz konusu yerin ’Kent Meydanı’ olarak düzenlenmesi gerekçesiyle talebi reddetmiştir. Görülebileceği gibi, Atatürk Spor Kompleksi alanının, AKP’lilerin isteğiyle yüksek bir inşaat yoğunluğuna yol açacak bir yerleşim yerine dönüştürülmesi niyet ve isteği Büyükşehir Belediyesi’nin değil, bizzat TOKİ’nin isteğidir” diye konuştu.

Büyükerşen, kamuoyunun yanlış yönlendirilmek istendiğini anlatarak şöyle devam etti:

“AKP’lilerin ve dolayısıyla TOKİ’nin bu eğilim ve isteklerini önleyebilmek ve Eskişehir kamuoyu ile yerel basının yanı sıra sivil toplum örgütlerinin ve meslek odalarının istekleri doğrultusunda, Büyükşehir Belediyesi Meclisi, alanı ’meydan’ olarak gösterdiği 1/5 binlik ve 1/binlik planların her ikisini de 12 Eylül 2013 tarihinde, kabul ederek yürürlüğe sokmuştur. Ayrıca bu değişiklik Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca da uygun görülmüştür. Bu gelişmelerden sonra, AKP’liler Çevre ve Şehircilik Bakanlığını da devreye sokarak amaçlarına ulaşmak istemişlerdir. Nitekim Bakanlık, 2013’de TOKİ’nin uygulamak istediği planı Büyükşehir Belediyesi’ne göndererek bir kere daha görüş istemiştir. Ona da aynı cevap verilmiştir. Eskişehir halkının istekleri doğrultusunda Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kabul ettiği ve Atatürk Spor Kompleksi ile çevresinin ’meydan’ olarak öngörüldüğü 1/5bin ve 1/binlik planların doğruluğu ve haklılığı ortadadır. Buna rağmen, Eskişehir halkının hafızasıyla alay edercesine, Büyükşehir Belediye Başkanını siyaseten yıpratmak amacıyla Ülker Can’a verdirilen demeç tam bir zavallılıktır.”