Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde düzenlenecek “Farabi Sempozyumu” öncesi İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’nde tanıtım toplantısı gerçekleştirildi, sempozyum vesilesiyle ilk defa verilecek olan “Türk Dünyası Kültür Hayatına Hizmet Ödülleri” de sahiplerine takdim edildi.

Tanıtım programına; Vali Güngör Azim Tuna, eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Başbakanlık Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa, Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıda konuşan Eskişehir Valisi Tuna, “Türk dünyasında bütün kalplerin aynı heyecanla, aynı tempoyla ve aynı şehirde attığı bir sevgi şehrinden, Eskişehir’den gönüller dolusu selamlarla geldik” diyerek 2013 yılında Eskişehir’de yapılan etkinliklerden bahsetti. Vali Tuna, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Malumuâliniz Eskişehir, 2013 yılında çifte başkentlik sevinciyle hem Türk Dünyası Kültür Başkentliği hem de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği unvanını almıştır. Farklı alan ve disiplinlerde gerçekleştirilen 400’ü aşkın -çoğu uluslararası- etkinlikle ortak akıl geliştirilmesine zemin hazırlayarak; çoğu öğrencilerden olmak üzere 10 binden fazla kişinin yer aldığı Türk dünyası seyahatleriyle ve güzel şehrimiz Eskişehir’in siluetine kazandırdığı 50 kadar kalıcı eserle Eskişehir, Kültür Başkentliği ismiyle müsemma olmuştur. Kültür Başkentliğinin hedeflediği “Türk dünyası kültürel etkileşimi” geniş etkinlik yelpazesiyle sağlanmıştır. “Dilde, fikirde, işte birlik” idealimiz için entelektüel düzeyde gerçekleşen bu kültürel etkileşimin; Türk dünyası ilişkilerini ileriye taşıyacağı göz ardı edilemez bir gerçektir. Bu azim ve çabamızın devamı niteliğinde; medeniyetimizin felsefi temellerini atan Farabi’nin uluslararası bir sempozyumla gündeme gelmesi ise bizim için ayrı bir öneme sahiptir. Köklerimize ve gönül medeniyetimize sadık kalarak ürettiğimiz bütün projelerden ayrı olarak bu sempozyumla gönül medeniyetimiz, Farabi şahsında felsefi boyutta, bütünleyici olarak ele alınacaktır.”

Bu sempozyum vesilesiyle ayrıca “Türk Dünyası Kültür Hayatına Hizmet Ödülleri” bugün huzurlarınızda verilecektir. İlk kez verilecek olan “Türk Dünyası Kültür Hayatına Hizmet Ödülleri”ne, ülkemizde Farabi felsefesine yaptıkları katkılar nedeniyle Sayın Prof. Dr. Mehmet Aydın, Sayın Prof. Dr. Nihat Keklik ve Sayın Prof. Dr. Mübahat Türker Küyel layık görülmüştür. Kendilerini tebrik eder, şükranlarımı sunarım.”

Konuşmasının sonunda emeği geçenlere teşekkür eden Vali Tuna, “Eskişehir Valiliği ve Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı olarak; bizimle gönül birliği eden Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanlığına, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM)’ne, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi’ne teşekkür eder, çalışmanın hayırlara vesile olmasını diler, sevgi ve saygılar sunarım” diye konuştu.

Başbakan Başmüşaviri ve BM Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa da yaptığı konuşmada, medeniyet söz konusu olduğu zaman söylenecek çok söz olduğunu ancak medeniyet alanında fikir üretmiş ve medeniyet düşüncesine katkıda bulunmuş filozofların sayısının o kadar fazla olmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Farabi insanlığın ortak mirası olan evrensel düşüncenin öncü bir ismi olduğu kadar, Türk ve İslam dünyasının önemli bir figürüdür. Orta Asya Türk dünyası, İslam’a ve bu bağlamda insanlığa iki büyük öncü temsilci göndermiştir. Felsefe alanında Farabi bunlardan biridir. Medeniyetler ittifakı projesi, küresel bir insanlık projesidir. Türkiye, medeniyetler ittifakı projesinde önemli adımlar attı. Bir Medeniyet Araştırmaları Merkezi’nin yanı sıra Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nü kurduk. Orada 4 dilde eğitim veriyoruz.”

Konuşmaların ardından, Farabi felsefesine yaptıkları katkılardan dolayı, Prof. Dr. Nihat Keklik, Prof. Dr. Mübahat Türker Küyel ve eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’a, “Türk Dünyası Kültür Hayatına Hizmet Ödülleri”, Vali Güngör Azim Tuna, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın ve Başbakanlık Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa tarafından verildi.

13-15 Kasım tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek sempozyuma, Türkiye ve farklı ülkelerden 40 bilim adamı katılacak.