Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir Sen) Eskişehir 1 No’lu Şube Başkanı Muammer Karaman, ’Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var’ projesine Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitim Birsen’in ortaklığında kaldığı yerden devam edeceğini kaydetti.

Karaman, yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın önderliğinde devam eden proje için il ve ilçe milli eğitim müdürlerinden de destek beklediklerinin altını çizdi. Dünyada savaş, açlık, yoksulluk vb. sebeplerle çok sayıda korumasız ve yetim çocuk bulunduğuna değinen Muammer Karaman, “Irak ve Suriye’de devam eden savaş boyunca 5 milyon civarında çocuk yetim kalmıştır. Afrika’da binlerce çocuk iklim koşullarındaki olumsuzluklar, iç çatışmalar ve benzeri nedenlerle yetim ya da korumasız durumdadır. Pakistan, Açe, Bangladeş gibi doğal afetlerin büyük yıkımlara sebep olduğu bölgelerde de binlerce çocuk yetim ve korumasız kalmıştır” dedi.

Bu çocukların akıl, beden ve ruh sağlıklarını tehdit eden sorunlarla iç içe olduklarına dikkat çeken Karaman, “Bunları en aza indirmek, dünya barışı için, çocuklarımızın daha duyarlı bir nesil olması için, İHH İnsani Yardım Vakfı’nın geçen sene başlatmış olduğu Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var Projesi bu eğitim döneminde de Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitim-Bir-Sen ortaklığında kaldığı yerden devam etmektedir” diye konuştu.

KITALAR ARASI KARDEŞLİK

Proje hakkında bilgi veren Karaman, “Savaş, doğal afet, yoksulluk, hastalık gibi sebeplerle hem Türkiye’de hem de dünyanın başka ülke ve bölgelerinde babasını veya anne/babasını kaybetmiş olan yetim çocukların günlük ihtiyaçlarının Türkiyeli arkadaşları/öğrencilerimiz tarafından karşılanmasını ve bu yolla dostluk ve kardeşliğin kıtalar arasındaki yegâne köprü haline gelmesini hedefliyor” dedi.

PROJE NASIL İŞLEYECEK

Karaman katılan sınıfların neler yapacağını ise şöyle özetledi:

“Sınıflardan en az bir yıl boyunca her ay düzenli olarak 90 TL toplayacak. Çocuklar/gençler kardeşlerini İHH’nın Sponsorluk Destek Sistemi kapsamında yetim çalışmalarını yürüttüğü ülke ve bölgelerden seçecek. Sponsorluk süreci başlatıldıktan sonra sınıflar adına eşleştirilen yetimlerin ülkesi, adı, yaşı ve fotoğrafını içeren “Yetim Özet Bilgi Formu” posta veya e-posta yoluyla her sınıfa ayrı ayrı gönderilecek. Sınıflar dilerse yetim kardeşlerine mektup yazabilir ve destek verdikleri yetim kardeşlerinden mektup alabilirler. Böylece Türkiye’den dünyaya uzanan yetim kardeşliği, mektup arkadaşlığı ile de pekiştirilebilir. Bir yılın sonunda dileyen sınıflar sponsorluklarına aynı yetim kardeşleri ile devam edebilirler.”

YARDIM EDEN DE EDİLEN DE KAZANACAK

Eskişehir Eğitim Bir Sen olarak bu projenin sosyal ortağı olduklarını ve projenin takipçisi ve en güçlü destekçisi olmak için çalışacaklarını açıklayan Karaman, “Çünkü, bu proje ile hem ister ülkemizden ister ülke dışından ihtiyaç sahibi yetimlere destek olmak, hem de çocuklarımızın kardeşlik bilinci ile yardımlaşma duygusunu kazanmaları için bir amaç edinilmiştir” ifadelerini kullandı.

Karaman, “Son yılların en önemli konularından olan değerler eğitiminin sadece sözde kalmaması, aynı zamanda çocuklarımızın ve bizim davranışlarımıza da yansıması gerekmektedir. Bu proje ile yardımlaşma değerimiz davranışlarımıza yansıma olanağı bulacaktır” şeklinde konuştu.