Karaçay Balkar Türklerinin, Türkiye’ye son gelişlerinin 100. Yılı için belgesel hazırlayan Karaçay Çerkesski TV yapımcısı Luda Kochkarova ve ekibi Eskişehir Kafkas Karaçay Balkar Derneği Başkanı Musa Korkmaz ile Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen’i ziyaret etti.

Kafkasya’da yaşayan ve Rus Çarlığının baskıları nedeniyle, 1885 yılında ilk olarak Eskişehir’e göç eden Karaçay Balkar Türklerinin son göç ettikleri 1915 yılının 100. yılı nedeniyle Karaçay Çerkesski TV, bir belgesel hazırlıyor. Belgeseli için Eskişehir’e gelen yapımcı Luda Kochkarova, Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen’i makamında ziyaret ederek, çekim yaptı. Büyükerşen’i ziyarete, Eskişehir Kafkas Karaçay Balkar Derneği Başkanı Musa Korkmaz ve yönetimi ile gelen Karaçay Çerkesski TV yapımcısı Kochkarova, Karaçay Balkar Türklerinin Eskişehir’de çok mutlu olduklarını söyledi. Eskişehir Kafkas Karaçay Balkar Derneği Başkanı Musa Korkmaz da, Büyükerşen’i, 2015 yılında Şehri Derya Parkında gerçekleştirecekleri, 20. Nartların Toy Künü’ne davet etti.

Eskişehir’in artık bir dünya markası olduğunu belirten, Eskişehir Kafkas Karaçay Balkar Derneği Başkanı Korkmaz, “ Karaçay Balkar Türkleri size minnettardır. Sizleri aynı zamanda Karaçay Çerkesski’ye davet ediyoruz. Sizleri Atayurdunda ağırlamaktan mutluluk duyacağız” dedi.

Eskişehir’in Türk Dünyasının çeşitli yerlerinden gelenlerle birlikte büyük bir kültürel zenginliği olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, “ Karaçay Balkar Türkleri gelenekleri ve göreneklerini sonraki nesillere aktardıkları için kendilerine teşekkür ederim. Kentimizde 10 bine yakın Karaçay Balkar Türk’ü var. Kendileri kent yaşamımızı kültürleriyle renklendiriyorlar. Diğer gruplara da örnek oluyorlar. Karaçay Çerkesski’deki soydaşlarımıza selam ve sevgilerimizi gönderiyoruz” şeklinde konuştu.