Eskişehir Mermerciler Derneği Başkanı Abdülkadir Sönmez, kayıt dışının önüne geçmek adına kayıt belgesi çıkardıklarını söyledi.

Eskişehir’de bulunan mermerciler kayıt altına alınıyor. Eskişehir Mermerciler Derneği tarafından başlatılan uygulama sayesinde kayıt dışının önüne geçilecek ve haksız rekabet ortadan kalkacak. Konu hakkında konuşan Eskişehir Mermerciler Derneği Başkanı Abdülkadir Sönmez kayıt dışının önüne geçeceklerini ifade ederek, “Eskişehir’de bulunan 150 mermerci esnafından 90’ı derneğimize üye. Kayıtlı üyelerimizin şu yönde bir sıkıntısı oldu. Biz mermerin metresini şu fiyata yapıyoruz onlar yarı fiyatına yapıyor, diye. Böyle olunca bizim işimize takoz koyuyorlar. Bunları da kayıt altına almak için ilçe belediyelerimizle görüştük. Mermerciler Derneği kayıt belgesi, sertifikası çıkardık. Be sertifikada ticaret odası sicil kaydı, adresi ve unvanı yer almakta. Diğer arkadaşları da kayıt altına alacağız. Bu problemi belediyemizin desteğiyle çözeceğiz. Burada amacımız kayıt dışını önlemek” dedi.

Bürokratlar bizi görmezden geliyor

Mermerci esnafının kentte katkılarının büyük olduğunu, ancak bunun görmezden gelindiğini ifade eden Başkan Abdülkadir Sönmez, “Mermerci esnafının şehrimize katkısı çok büyük. Esnafımız Eskişehir’e 110 milyon TL para akışı sağlıyor. Mermerci esnafının katkısının büyük olması bazı bürokratlar tarafından ne yazık ki görülmüyor, mermerci esnafını görmezden geliyorlar. Görmezlikten gelmeleri alışılır bir durum değil. Eşikten, mezara mermer hayatımızda var. Nasıl insanların akıllarına gelmiyor merak ediyoruz” dedi.

Güvercinköy’ün Eskişehir’e katkısı ne olur?

Mermerci esnafının merakla beklediği Mermerciler Sanayi Sitesi hakkında ise Sönmez şunları söyledi:

“Eskişehir’e daha iyi, daha kaliteli hizmet vermek istiyoruz. Bunu yapabilmemiz için bize bir yer lazım. Mermerciler Sanayi Sitesi istiyoruz. Üyelerimizle görüşmeler yaptık, toplantılar gerçekleştirdik. Ön talep formları var. 150 mermerciden 100’ü daha modern yer istiyor. Bir taslak proje hazırladık. Taslak projeyi benimseyenler içerisinde ilk Seyitgazi Belediye Başkanı Hasan Kalın oldu. Bizim bir yerimiz var bu projenizi buradan değerlendirirsiniz diye. Bunun dışında Eskişehir’deki bürokratlardan hiçbiri sahip çıkmadı. Yalnızlaştırıldık. Umudumuzu kesmedik, destek arayışı içerisindeyiz. Bizim istediğimiz bir yer vardı. EMKO Sanayi Sitesi’nde Güvercinköy diye bir yer yaptılar. Onun olduğu yeri istiyorduk. ‘Sizin talebiniz çok burası size yetmez’ dediler. Aslında en uygun yer orasıydı. Merak ediyorum Güvercinköy’ün Eskişehir’e katkısı ne olur. Geliri yıllık 110 milyon TL olur mu? Bunu Odunpazarı Belediyesi’ne sorduk. Dediler ki emin olun Güvercinköy’ün getirisi mermercilerden fazla olacak. Mermerci esnafının beklentisi, hayali, modern, disiplinli çalışacak bir işyeri. Eskişehirli bürokratlar bizi duysun. Bizim projemize destek versin. Bunu yaparsak Eskişehir’e güzel hizmet veririz.”

Şehir dışında yer gösterdiler

Sönmez, Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine bir yer gösterdiğini söyleyerek, “Büyükşehir Belediyesi İmişehir’de bir yer önerdi. Şehre 30 kilometre mesafede bir yer. Bu uzaklık bize uymaz. Kapsam alanı dışında kalırız. Mamuca köyünün orada bir yer verirlerse olur” dedi.

Eskişehir’i kim iyi temsil edecekse o kazansın

ETO seçimlerini değerlendiren Sönmez, “ETO seçimleri bizim için önemli. 3 adayın olması Eskişehir için avantaj. Yarış her zaman iyidir. Mermercilerden ticaret odasına kayıtlı 95 kişi var. Biz dernek olarak diyoruz ki Eskişehir’e kim hizmet edecekse, Eskişehir’i kim daha iyi temsil edecekse biz her zaman hizmet edenin yanındayız. Hiçbir zaman hizmet edenin karşısında olmadık. 3 aday da birbirinden değerli. Tanıdığımız isimler. Eskişehir’e büyük projeler lazım. Projesi olan kazanır. Başarılar diyoruz” dedi.