Türk Telekomünikasyon A.Ş. tarafından alınan telefon kapama ücretlerini değerlendiren Av. Pınar Turhanoğlu Gücüyener, “Abonelik sözleşmesini sonlandıran tüketici cezalandırılamaz” dedi.

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Merkez Onur Kurulu Başkanı Av. Pınar Turhanoğlu Gücüyener, konuyla ilgili açıklamada, Türk Telekomünikasyon A.Ş. tarafından alınan telefon kapatma ücretleri 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun Abonelik Sözleşmelerini düzenleyen 52/4 maddesine aykırı olduğunu, uygulamaya derhal son verilmesi gerektiğini belirtti. 6502 Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a değinen Gürcüyener, şu ifadeleri kullandı:

“Maddi 52- 1’de, abonelik sözleşmesi, tüketicinin, belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmesini sağlayan sözleşmelerdir. Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması hâlinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilir. Fesih bildiriminin kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem belirleyemez.”

HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURULABİLİR

Tüketicilerden alınan telefon kapama ücretlerinin tüketicilere iade edilmesi gerektiğini belirten Gürcüyener, “Telefon kapama ücretlerinin iade edilmemesi durumunda tüketiciler haklarını Tüketici Hakem Heyetleri’nde aramalıdır” şeklinde konuştu.