Akademik Odalar Birliği Dönem Sözcüsü ve Eskişehir Baro Başkanı Av. Rıza Öztekin, torba yasalarla meslek odalarına yönelik olumsuz düzenlemeler getirildiğini öne sürdü.

Akademik Odalar Birliği’nde düzenlenen basın açıklamasına, Akademik Odalar Birliği Dönem Sözcüsü ve Eskişehir Baro Başkanı Av. Rıza Öztekin, TMMOB Şube Başkanı Hakan Ünal, Mimarlar Odası Şube Başkanı Canan Oytan, ESMMOB Şube Başkanı İlker Özokcu, Tabip Odası Şube Başkanı Bülent Nazım Yılmaz ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat katıldı.

9 Aralık tarihinde TBMM’ye sunulan, ’İş Sağlığı ve Güvenliği ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın 52’nci maddesine değinen Av. Rıza Öztekin, “Bu madde ile Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), SMMMO ve YMMOB, Eczacılar Odası Birliği (EOB) gibi meslek örgütlerinin Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilen bütün yönetmelikleri, Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü tarafından, yani aslında Resmi Gazete’nin müdürü tarafından başka kriterlerin yanında ‘hükümet programına uygunluk’ açısından da denetlenecek, uygun görülmezse iade edilip yayınlanmayacaktır” ifadelerini kullandı.

"KAMU YARARI YOK"

İmar Kanunu ile ilgili bir başka Torba Yasa’da da TMMOB’nin birçok yetkisinin elinden alındığını, TMMOB’nin kuruluş kanununun sil baştan değiştirildiğini iddia eden Öztekin, şunları kaydetti:

“Her ilde meslek odası kurulması, bir çok yönetmeliğin ilgili Bakanlık onayına bağlı kılınması gibi köklü değişikliklerin tek hedefi, tüm ülkeyi rant alanına çevirmenin önünde en büyük engel olarak gördükleri meslek örgütlerini yok etmektir. İktidarın ‘kamu yararı’ diye bir kavramı yoktur. Daha çok ‘kamudan/halktan nasıl yarar elde edilir’ düşüncesi hakimdir. Kamu yararını, halkın çıkarlarını koruyan meslek örgütleri bu yüzden hedeftedir.”

"ANAYASAYA AYKIRI"

Her iki torba yasadaki meslek örgütlerini ilgilendiren düzenlemelerin, Anayasadaki 135. ve 124. maddelere aykırı olduğunu da öne süren Av. Öztekin, şöyle devam etti:

“Meslek odalarının çıkarttığı yönetmeliklerinin denetlenmesi, iade edilmesi mümkün değildir. Çünkü Anayasa’nın 125’inci maddesine göre, zaten tüm idari işlemler yargı denetimine açıktır. Resmi Gazete’nin müdürüne adeta yargısal denetim yetkisi verilmektedir. Hükümet programına uygunluk açısından denetlemek ise meslek odalarını iktidarın vesayeti altına almaktır.”

Öztekin, Eskişehir Akademik Odalar Birliği olarak hukuka, akla, bilime ve kamu yararına aykırı olan hiçbir düzenlemeyi kabul etmediklerini de dile getirerek, bu düzenlemelerin yasalaşmaması için sonuna kadar mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.