Türk Sağlık-Sen Eskişehir Başkanı Hüseyin Kararman, sağlık çalışanları için lisans tamamlamanın hayata geçmesi gerektiğini belirtti.

Sendika binasında açıklama yapan Kararman, "Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 26 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlattı. Lisans tamamlamanın söz konusu kanunun 32. maddesinde yer aldığını ifade eden Kararman, lisans tamamlamanın kanunda yer alması ile hayata geçirilmesi ve sağlık çalışanlarının lisans tamamlamaya başlayacak olmasının aynı anlama gelmediğini kaydetti. Kararman, "Ortada kanuni bir boşluk veya “Sağlık çalışanları lisans tamamlama yapamaz” diye bir kanunu düzenleme yoktur ki, lisans tamamlamanın kanunda yer alması demek lisans tamamlamanın önündeki engeller kalktı anlamına gelsin. Burada önemli olan ve işin can alıcı noktası Sağlık Bakanlığı ile YÖK’ün anlaşması ve belirlenecek üniversitelerle Bakanlığın protokol yapıp lisans tamamlamanın hayata geçirilmesidir. Burada Bakanlığa düşen temel görev, lisans tamamlamayı bir geçici madde ile kanuna eklemek değil, YÖK’le anlaşıp, hangi meslek mensuplarının hangi alanlarda ve hangi üniversiteler aracılığıyla lisans tamamlama yapılacağı çözüme kavuşturmaktır. Lisans tamamlama ayrıca sağlık kurum ve kuruluşlarında genel idari, teknik ve yardımcı hizmetler sınıfında görev yapanları da kapsamalı bahse konu çalışanların ek gösterge mağduriyeti giderilmelidir" diye belirtti.

Duruma tepki gösteren Kararman, "Sağlık çalışanlarını doğru bilgilendirme yerine yanlış yönlendirmeyi ilke edinerek, her şeye bir müjde kulpu takıp ortalıkta gezinmeyi huy edinenlerin söylediğinin aksine henüz ortaya hayırlı olacak bir iş de çıkmamıştır. 123 TL’lik seyyanen zamma imza atıp memura 2014’ü zehir etmelerine ve kamu çalışanlarını enflasyona ezdirmelerine rağmen hala hiç sıkılmadan başarılı bir toplu sözleşme imzaladıklarını söyleyenlerin, lisans tamamlamada malumu tekrardan başka bir şey olmayan bir geçici kanun maddesini de “Lisans tamamlama hayırlı olsun" şeklinde sunmaları da sağlık çalışanlarını şaşırtmamalıdır. Çünkü herkes kendine yakışanı yapmaktadır. Türk Sağlık-Sen olarak biz sağlık çalışanlarını doğru bilgilendirmeyi önemsiyor, umut tacirliği yapanlara da fırsat vermeyeceğimizi de ifade etmek istiyoruz. Lisans tamamlamanın hayata geçmesine yönelik yapılan çalışmaları yakinen takip etmekteyiz. Bu konuda dişe dokunur ve lisans tamamlamanın fiilen başlatılmasına katkısı olacak gelişmeler yaşandığında da çalışanlarla paylaşacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz’’ diye ifade etti.