Hayallerimiz farklı, ulaşmak istediğimiz yerler farklı, inançlarımız, sahip olduğumuz değerler farklı. İdeolojilerimiz, tuttuğumuz takımlar, beş parmağımızın beşi bile birbirinden farklı. Ama yaşadığımız ortam aynı. Farklı olsa bile buluşuyoruz bir şekilde; görüyoruz, okuyoruz, duyuyoruz…

Peki ne kadar saygı duyuyoruz birbirimize? Herkesin bizim gibi olmasını mı istiyoruz yoksa? Olay ve durumlar karşısında bizim gibi tepkiler vermesini mi? Sizin sinirlendiğiniz olaylar karşısında, karşınızdaki insan tebessüm ediyorsa bu durum sizi daha da gerginleştiriyor mu?

İnsanların biricikliğine inanmamız gerekiyor. Nasıl ki farklıyız birbirimizden, farklılıklarımızı da hoş görmemiz gerekiyor. Çocuğunuzun, eşinizin, arkadaşınızın başka biri gibi olmasını beklemeyin. İnsanların karakterleri ve elbette hoşnut olduğu durumlar da farklı. Siz hoşnut olduğunuz bir durum için karşınızdaki insanı bu duruma göre yargılamayın çünkü o da sizden farklı olarak başka şeylerden hoşlanıyor. İnsanların fikirleri kendine özgü ve siz ne kadar sohbetleriniz arasında tartışma çıkarsanız da karşınızdaki insanın fikri değişmiyor. Olan yalnızca aranızdaki bağa oluyor.

Peki neden insanların bizim gibi düşünmesini isteriz ya da düşünüp konuştuklarımızı onaylamasını bekleriz? Korkumuz eleştirilmek mi, onaylanmamak ya da kabul görülmemek mi? Ama biz farklılıklarla güzeliz. Düşünsenize çevrenizdeki insanlar sizinle aynı takımı tutuyor, aynı görüşe sahipsiniz, aynı dili konuşuyorsunuz, giydiğiniz elbiseler aynı, ağzınızdan çıkan her cümle birbiriyle örtüşüyor. Ne kadar zevk alırdınız bu yaşamdan? İşte bu yüzden farklılıklarımıza saygı göstermemiz gerekiyor. Biz farklılıklarımızla güzeliz.

Yaşadığınız olaylara ve genel anlamda hayata geniş pencerelerden bakmaya çalışın. Ne kadar da değişik her yer, nasıl da farklı insanlar birbirinden. Bizler saygı duyduğumuzda, hoş gördüğümüzde ve sevdiğimizde fark edeceğiz ki dünya gerçekten güzel bir yer. Bırakın çekiştirmeyi, bırakın haseti ve nefreti, bırakın adaletsizliği…

Farklılıklara saygı duyduğumuz, hoş gördüğümüz ve farkında olduğumuz sevgi dolu bir gelecek diliyorum. İyi haftalar.