Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, birlik beraberlik içinde olmanın ve konulan hedeflere doğru çalışmanın başarıyı getireceğini belirterek, “Ülke olarak birlik beraberliğimizi bozmazsak, Türkiye için 500 milyar dolar ihracat hedefi hayal değil” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), Ekonomi Bakanlığı destekleri ile Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlediği “Türkiye İnovasyon Haftası Gaziantep” etkinliği kapsamında “Akademisyen - Sanayici Buluşması’’ konulu oturum yapıldı.

Oturuma, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

Yenilikçiliğin beşiği olan Gaziantep’te bu organizasyonu düzenleyenlere teşekkür eden Konukoğlu, salonda bulunan gençlere seslenerek konuşmasına başladı. “Burada inovasyonu, yenilikçiliği, her şeyi konuşuruz ama bizim size anlatmamız gereken en önemli şey kendiniz” diyen Konukoğlu, her gelen yeni neslin bu ülkeyi daha ileriye götürdüğünü vurguladı.

Eskiden eve telefon bağlanması için yıllarca beklenirken şimdi anında alınan cep telefonuyla dünyanın öbür ucu konuşulabildiğine dikkati çeken Konukoğlu, “Bu yenilikleri buraya kim getirdi? Bir zamanlar sizin gibi bu sıralarda oturan o zaman genç olan, şimdi orta yaşlı olan girişimci, kendini hedeflediği noktaya koşturan kişilerle oldu” diye konuştu.

Gaziantep’te farkındalık oluşturmak amacıyla ilk genç işadamları derneğini kurdukları zamanlarda üniversite-sanayi işbirliğinde yaşadıkları zorluklardan bahseden Konukoğlu, bugün sanayicinin üniversitelerin her kademesiyle birlikte çalışma imkanı bulabildiğini söyledi.

GAÜN’ün mühendislik fakültesinde okuyan öğrencilere iş pratiği kazandırmak için başlattığı “intörn” uygulamasından mutlu olduklarını, böylece sanayicinin nitelikli eleman ihtiyacını karşılayabildiğini anlatan Konukoğlu, “Darısı diğer üniversitelerin de başına” ifadesini kullandı.

“BİRLİK OLMAK HERŞEYDEN ÖNEMLİ”

Şehir olarak her zaman önlerine hedef koyduklarına ve bu hedefe ulaşmak için var güçleriyle çalıştıklarına vurgu yapan Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu. Bu hedefin mucidi Mehmet Başkanımdır (TİM Başkanı), herkesi buna ikna etti. Bu hayale hep birlikte inandık ve Gaziantep olarak 30 milyar dolar ihracat hedefi koyduk. Biz bunu başarırız başaramayız ayrı konu, ama en azından bizim bir hedefimiz var. Ama gençler size soruyorum, sizin neyiniz var? Kendinize bir hedef koyarsanız, rakiplerinizin arasından tereyağından kıl çeker gibi sıyrılır, başarılı olursunuz. Hedefi olmayan hiçbir yere varamaz.”

Bu sözleriyle büyük alkış alan GSO Başkanı Adil Konukoğlu, gençlere önerilerini devamla şöyle sürdürdü:

“Birlikte çalışmayı öğrenin. Bir şeyi başarmak için mutlaka bir başkasının bilgisine ve becerisine ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Hiçbir şeyi tek başınıza başaramazsınız. Eğer son yıllarda intörn sistemiyle bu öğrencileri kazandıysak; üniversite ile bütün sanayiciler birlikte olduğumuz için başarıyoruz.”

Gaziantep’in bütün kamu-özel sektör yöneticilerinin birlikte hareket etmesi sayesinde başarıyı yakaladığını belirten Konukoğlu, şunları kaydetti:

“Yoksa Türkiye’de bizim gibi yeni bir şeyler yapmaya çalışan o kadar şehir var ki, ama orada herkes bireysel çalışıyor, benim kurumum, benim şirketim diyor. Birlik olmak önemli. Birlik olan yerde dirlik olur. Eğer biz ülke olarak birlik beraberliğimizi bozmazsak bütün katmanlarıyla el ele verirsek Türkiye için 500 milyar dolar ihracat hayal değil.”

“BAŞARININ SIRRI”

İnsanın hayatının bile her aşamasının bir inovasyon, yenilik ve kendinde farklılık oluşturmak olduğunu dile getiren GSO Başkanı Konukoğlu, şöyle devam etti:

“’Bir gününüz bir gününüze benzemeyecek, her zaman bir adım daha ileriye gitmenin yoluna bakacaksınız. Rahmetli babam derdi ki ‘kendi kendini yenilemeyen şirket sahibini yeniler’. İlla bir şey icat etmemiz gerekmiyor, ama araştırma ile Ar-Ge ile yaptığınız ürünün en iyisini yapmalısınız. En iyi olmak mücadelesi verildiği zaman da işte başarı gelir, inovasyon gelir, şirketlerinizin büyümesi gelir.”

Başarılı insanların bilgiyi paylaşmaktan korkmadığını, bilginin zekatı olduğunu ve paylaşılması gerektiğinin altını çizen Konukoğlu, salonda bulunan gençleri ilerde kendilerinin yerinde görmek istediğini söyledi.

“Hayatımda çocukluğumdan beri şu idealle yaşadım; Bir gün şirketin en üst noktasında olabilir miyim diye çalıştım. Çalışmaya da devam ediyorum” diyen Konukoğlu, gençlere hedeflerini yüksek tutmalarını ve bu doğrultuda çalışmalarını öğütledi. Adil Konukoğlu, “Başarının birinci sırrı birlik beraberliktir. İkincisi de o hedeflere doğru var gücümüzle çalışmaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

Bölgedeki birçok üniversiteden gelen öğrencilerin izlediği oturumu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sami Konukoğlu da dinledi.