Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Sanko’nun her zaman Gaziantep ve Türkiye’den daha fazla büyüdüğünü vurgulayarak, “Bizim de kendimize göre planlarımız var, o planlar içerisinde her zaman bir adım daha ileriye gidiyoruz” dedi.

Gazeteci Celal Toprak’ın hazırlayıp sunduğu Artı bir TV kanalında yayımlanan “Celal Toprak’la Yeşil Ekonomi” programına konuk olan Konukoğlu, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanlığını devrettikten sonra emeklilik dönemini, Gaziantep sanayisinin başarısı ve Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çekimleri Gaziantep’te gerçekleştirilen programda Toprak, Gaziantep deyince akla ilk gelen Konukoğlu ve Sanko Holding’in şehre can vermiş, insanlarına iş aş vermiş önemli bir marka olduğunu vurgu yaptıktan sonra, ‘’Görevi devrettikten sonra Sanko Grubunun nasıl gidiyor?’’ sorusunu yöneltti.

Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devredeli 8-9 ay olduğunu anımsatan Abdulkadir Konukoğlu, genç bir kadronun işi ele aldığını ve daha hevesli oldukları için grubun daha iyiye gittiğini belirtti.

Gurubun günlük işlerine karışmadığını, ama yatırım konularında fikir belirttiğini ifade eden Konukoğlu, “Toplantılara ben de katılıyorum. Yeri geldiği zaman ağabeyliğimizi yapıyoruz. Gerektiği zaman konuşup, tartışıyoruz. Zaten biz de kararı tek kişi değil Yönetim Kurulu verir” diye konuştu.

Kendisinin 15 yıl önceden emeklilik kararı aldığını, 65 yaşına gelince hem GSO Meclis Başkanlığı hem de Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanlığından ayrılmayı kararlaştırdığını anlatan Konukoğlu, şimdi 50 yıllık iş tecrübesini üniversiteler, derneklerin sohbet toplantılarına katılarak bütün Türkiye ile paylaştığına vurgu yaptı.

Konukoğlu, “Şunu da gördüm ki dışarıdan seyrettiğim zaman benim Holding’e daha çok faydalı olduğum çıktı. Çünkü insan işin içerisindeyken çok şeyi göremiyor veya aynı şeyi yapmaktan rutin hale geldiğinden yeniliklere gidemiyorsunuz. Ama şimdi Holding’e herkes bir kademe üste çıktı, herkes yeni bir heyecanla başladı” saptamasını yaptı.

“Ben Onursal Başkanlığa geçtim boş mu duruyorum? Hayır. Eskisinden daha çok çalışıyorum” diyen Konukoğlu, bu arada Sanko Üniversitesi’ni kurduklarını ve çeşitli sivil toplum örgütlerindeki başkanlık görevlerinin de devam ettiğini anlattı. Konukoğlu, ‘’Hiç boş durduğum zaman yok, güya ben emekli olduğum zaman gezerim, dolaşıyorum diyordum ama bunlar hayalde kaldı” dedi.

TÜRKİYE’NİN ÖNÜ AÇIK

Sanko Holding’in yatırımlarını Gaziantep’te yapmasının diğer işadamlarına önderlik ettiğini ve bu sayede şehrin başarıyı yakaladığını belirtilmesi üzerine Konukoğlu, “Rahmetli babamın kuşağının bunda çok büyük rolü var. Onlar İstanbul’a gitselerdi, belki bugün daha büyük şirket olabilirdik. Ama biz çok şükür memnunuz. Cenabı Allah zaten insanlara rızkı nerede olursa verir” diyerek, Gaziantep’e verdikleri önemi dile getirdi.

Gaziantep’te yüzyıllardır Müslümanlar, Hristiyanlar, Ermeniler ve Yahudilerin bir arada yaşadığının altını çizen ve göçle gelenleri kardeş gibi kucaklayan, misafirperver, ananelerine bağlı bir şehir olduğunu anlatan Konukoğlu, “Bizlerin de bu şehirde kalması büyümesine neden oluyor. Ama bazı şehirlere bakıyorsunuz, belirli noktaya gelen kişiler İstanbul’a gidiyor. İşte o zaman orada sanayi gelişmiyor, insanlar iş bulmakta zorluk çekiyor. Herkes İstanbul’a giderse bu sanayinin, Türkiye’nin sonu ne olacak” sözlerine yer verdi.

Gaziantep’in yıllık ihracatının 6,5 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, ihracat atağının sürdüğünü ve 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat hedeflediklerini söyledi.

Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hayal etmeden hiçbir şeye ulaşamazsınız. Biz de inşallah 30 milyar doları revize etmeden ulaşmaya çalışacağız. Türkiye’nin önü açık. Yeter ki zaman zaman bizi ayağımızdan çekmesinler. Çünkü ne zaman Türkiye yukarı çıkacak gibi olsa, hemen aşağıya çekiyorlar. Ben onlara şunu söylüyorum; ne kadar çekerseniz çekin Türkiye olarak ayağımızdaki çizmeler sizin ellerinizde kalacak. Türkiye olarak ilerleyeceğiz. Diyoruz ki ‘ayağımızdan çok çekseniz dahi biz yine yukarıya çıkacağız’. Zaten bu kadar Türkiye’nin üzerinde oynanmasının ana nedeni de Türk ekonomisinin her gün biraz daha güçlü olup, Ortadoğu’da söz sahibi olmasını istemeyen bazı ülkeler.”

SANKO HOLDİNG 2 OTEL VE KONGRE MERKEZİ YAPIP SATACAK

Gaziantep’te 4. Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) dolduğunu, 5. OSB’de arsa dağıtımının tamamlandığını, şu anda Kilis ve Gaziantep sınırında Polateli-Şahinbey OSB’yi kurma çalışmalarının sürdüğünü anlatan Konukoğlu, Dörtyol-Hassa Tünel Projesi sayesinde de bütün Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki sanayicinin İskenderun Limanı’na 90 kilometre daha yaklaşacağını kaydetti.

Konukoğlu, “Bunlar olduğu zaman Gaziantep’te yatırım kendiliğinden büyüyecek” diye konuştu.

“Gaziantep çevresine de ağabeylik yapıyor” diyen Konukoğlu, sanayi kültürünün artık genlerine geçtiğine vurgu yaptı. Konukoğlu, “Sanko olarak biz 1988 yılında Adıyaman’a yatırıma gittiğimizde orada sanayinin doğru dürüst adı yoktu. Bugün ise sanayi şehri oldu. Biz oraya Gaziantep’ten elaman götürdük, oradaki insanlara işi öğrettik. Bugün Adıyaman sanayi şehri oldu. Gaziantep bu bölgenin lokomotifidir” şeklinde konuştu.

Sanko Holding hedeflerinden bahsederken Konukoğlu, “Sanko her zaman Gaziantep ve Türkiye’nin büyümesinden daha fazla büyüyor. Bizim de kendimize göre planlarımız var, o planlar içerisinde her zaman bir adım daha ileriye gidiyoruz” dedi.

Grubun lokomotifini tekstil ve enerji şirketlerinin oluşturduğundan, faaliyet gösterdikleri alanlardan ve sosyal sorumluluk projelerinden bahseden Konukoğlu, Sanko Holding olarak Gaziantep’te 2 otel ve 1 tane kongre merkezi yapacaklarını belirterek, “Şu anda projeler bitmek üzere. Biz yapıp satacağız, işletmeyeceğiz” dedi.

Konukoğlu, Gaziantep’in kültür, tarih ve dini turizm potansiyelinin çok büyük olduğunu dile getirdi.

"HER ZAMAN BİZE ÖNDERLİK EDİP, YOL GÖSTERİYOR"

Gaziantep’in başarı sırlarından birisinin de her zaman ‘ortak akılla’ yönetilmesi olduğunu belirten Konukoğlu, Gaziantep’in menfaatine olan her konuda iktidar ve bütün muhalefet milletvekillerinin toplantılara birlikte katıldığını örnek verdi.

Programın sunucu Celal Toprak’ın, “Sanko’da Antep’te ortak akıl var. Türkiye bunu yapsa çok iyi olmaz mı” demesi üzerine Abdulkadir Konukoğlu, “Türkiye’nin bunu yapmasında büyük yarar var. Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Başbakanım her şehirden işlerinde başarılı olmuş 4-5 kişiyi bir araya toplayarak, üç ayda bir oturup sohbet ederlerse çok iyi fikirler çıkar diye düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız zaman zaman bunu yapıyor, ama daha sık yapılsa daha iyi olur diye düşünüyorum” sözlerine yer verdi.

Konukoğlu, 50 yıllık süreçte iş dünyasındaki gelişmeye ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

“İş dünyasında başarı var, fakat mutsuzluk, kanaatsizlik var. Baktığınız zaman kimse kanaat etmiyor. Kimse bulunduğu halinden memnun değil. Eskiden ne çek vardı ne senet… Söz namustu. Söz ile mal gönderirdin, gününden 2-3 gün önce parası gelirdi. Şimdi adamlar ne senedi ne çeki ödüyor.”

Türkiye’ye gelen Suriyelilere çalışma izni verilmesi konusunda ise Konukoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu konuda bir çalışma yaptığını anımsattı. Suriyeli çalışanların, bir işyerinin toplam çalışan sayısının yüzde 10’u kadar olması gerektiğini söyleyen Konukoğlu, böylece kayıtlı ekonomiye kazandırılabileceklerini de sözlerine ekledi.

Bu arada, program çekimlerine katılan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Adil Sani Konukoğlu da ağabeyleri Abdulkadir Konukoğlu’nun kendilerine her zaman önderlik ettiğini ve yol gösterdiğini vurgulayarak, “Kendisi her zaman Onursal Başkanımız. Çünkü 50 yıllık tecrübesinden her zaman faydalanmamız gerekiyor” diye konuştu.