Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen, “Küresel Isınma ve Çevre Bilinci” konulu eğitim programının açılışı yapıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Mahmut Hümayun Özhelvacı Ortaokulu’ndaki eğitim programının açılışında, dünyanın yaşlandığını, milyarlarca çocuğun 5 yaşına gelmeden temiz su bulamadığı için öldüğünü söyledi.Bilimde, teknolojide çok farklı bir dünyada yaşandığını, bir tuşla bütün dünyaya ulaşıldığını vurgulayan Şahin, şöyle konuştu: “Ama bir taraftan temiz su bulunamadığı için milyarlarca çocuğu öldüren bir dünya var. Bu iki dünya arasında bizim doğruyu yakalamamız lazım, ülke olarak. Doğru şekilde bütün kaynaklarımızı yönetmemiz lazım. Ne petrol ülkesiyiz, ne doğalgazımız var, ne altın madenlerimiz var. Bundan sonraki dünyada, toprağını, suyunu ve havasını iyi kullananlar, çocuklarına daha iyi miras bırakanlar, söz sahibi olacaktır. Unutmayın, toprak, su ve hava bizim en önemli madenimiz, doğalgazımız ve petrolümüz.”

En fazla kaynağın eğitime ayrıldığına vurgu yapan Şahin, sosyal devletin çocuğunu en iyi koruyan devlet olduğunu belirterek, yerel yönetimlerin vatandaşa ulaşma noktasındaki önemine dikkat çekti.

"SON 40 YILIN EN KURAK DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ"

Hayatın bir okul olduğunu, yalnızca matematik ve fizikten ibaret olmadığına işaret eden Şahin, “Şuanda biz sizi eğiterek öğretmen yapıyoruz. Artık öğrenci değil, öğretmensiniz. Aile en büyük tüketiciyse bunu aşağı indirecek olan öğretmenler sizlersiniz. Çocuklar inanıyorsa biz bunu başaracağız” dedi.Çocukları hayatta “en iyi olmaları” konusunda, iyi eğitilmeleri gerektiğine dikkati çeken Şahin, çocuklara, bugün aldıkları su tasarrufu eğitimini ailelerine anlatmalarını istedi.

Gaziantep’in son kırk yılın en kurak dönemini yaşadığına vurgu yapan Şahin, “Su altın gibi kıymetli. O yüzden ‘suyu daha nasıl ucuza nasıl mal ederiz’ diye yeni kaynaklar arıyoruz. Onun için Düzbağ Barajını yapıyoruz. Sizin içeceğiniz suyu daha temiz, daha ucuz hale nasıl getirebiliriz, onun çalışmasını yapıyoruz. O yüzden bu konu milli bir mesele, duygusal bir mesele değil. Direk sizin geleceğinizi, bizim torunlarımı ve sizin çocuklarınızı ilgilendiren bir mesele” diye konuştu.

Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas da su kaynakları ve ekonomi arasında çok ciddi bir bağlantı olduğuna işaret etti.

OKULLARDA ÇOK FAZLA SU İSRAFI YAPILIYOR

Gaziantep’in su kaynakları noktasında çok zengin olmadığına vurgu yapan Nas, suyun çok dikkatli kullanılması gerektiğini ifade etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci de en fazla su israfının olduğu yerlerden bir tanesinin “okullar” olduğuna dikkati çekti. Çocukları su tasarrufu konusunda görevli olmaya çağıran Ekinci, “Bizler sizleri bu konuda öğretmen olarak görmek istiyoruz. Büyüklerinize bu konuda örnek olmanızı, bu konuda yanlış yapanları uyarmanızı arzu ediyoruz” dedi.

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler de proje kapsamında çocukları su konusunda bilinçlendirmeyi istediklerini söyledi. Kent genelinde 50 bin öğrenciye bu eğitimi vermeyi hedeflediklerine dikkati çeken Sönmezler, en çok tasarruf yapan okulları ödüllendireceklerini kaydetti.

Program kapsamında Mahmut Hümayun Özhelvacı Ortaokulu’nda okuyan öğrencilere GASKİ yetkilileri tarafından, sunum eşliğinde su tasarrufu ve çevre bilinci anlatıldı.

Ayrıca, GASKİ Genel Müdürü Sönmezler ve İl Milli Eğitim Müdürü Ekinci, arasında, “Su Tasarrufu Bilinci İşbirliği Protokolü” imzalandı.