Üniversite-Sanayi işbirliğini güçlendirmek ve tabana yaymak için uyguladığı “İntörn Eğitim Modeli”ile Türkiye’ye örnek olan ve Türkiye’yi dönüştürecek teknolojiyi yönetecek liderler yetiştirmeyi hedefleyen Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), bu alanda ABD’nin en iyi üniversitelerinden biri olan PortlandState Üniversitesi (PSU) ile yapmış olduğu işbirliği kapsamını genişletiyor.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun’un başkanlığında, on beş gün önce ABD’nin çeşitli üniversiteleriyle işbirliği görüşmelerinde bulunan akademik heyet, ülkenin en önemli üniversitelerinden birisi olan ve dünyanın ilk 300 üniversitesi arasında kendisine yer bulan PortlandState Üniversitesi’nde (PSU) incelemeler yaptı. PSU’nun‘Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi’ Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.Tuğrul Daim ve Prof. Dr. Dündar Kocaoğlu ile birlikte, Üniversite Rektörü Prof. Dr. WimWievel’i ziyaret eden GAÜN heyeti, iki üniversite arasında öğrenci/öğretim üyesi hareketliliği sağlanması için işbirliği yapılması hakkında protokoller imzaladı. Anlaşmanın YÖK tarafından da uygun görülmesi halinde öğrencilere “çift diploma” imkanı sağlandı. “3+2” olarak adlandırılan program ile ilk etapta, belirli koşulları sağlayan (dil, not, vb gibi) GAÜN Mühendislik Fakültesi öğrencileri, üçüncü sınıftan sonra PSU’da iki yıl daha okuyarak, hem lisans hem de yüksek lisans diplomasını alabilecek. Anlaşmanın ileri ki yıllarda tüm fakülte ve bölümlerde yaygınlaştırılması ve kapsamının genişletilmesi bekleniyor.

"ÖNEMLİ BİR ÜNİVERSİTE İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ"

Gaziantep Üniversitesi’nin dünyanın 86 ülkesinden 2 binin üzerinde yabancı öğrencisiyle uluslararası bir üniversite hüviyeti kazandığını belirten Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, anlaşmanın önemini anlatırken şunları söyledi:

“GAÜN’ün, Çin’den Türkmenistan’a kadar çok sayıda ülke ile eğitim işbirliği devam etmektedir. Son işbirliği kararı aldığımız Portland State Üniversitesi, 30 bin öğrencisi bulunan, Amerika’nın ve dünyanın saygın, önemli üniversitelerinden birisi. Bu konuda YÖK nezdinde yasal prosedürü başlatıyoruz. Anlaşmayla, ilk etapta Mühendislik Fakültesi Endüstri Bölümü öğrencilerimiz 3 yıl Gaziantep Üniversitesi’nde okuduktan sonra, 4 ve 5. eğitim yıllarını ABD’de tamamlayıp, Portland State Üniversitesi Yüksek Lisans Diploması alabilecekler.”

"PSU DÜNYANIN EN İYİ 300 ÜNİVERSİTESİ ARASINDA"

Gaziantep Üniversitesi’nin eğitim konusunda işbirliği anlaşması yaptığı Portland State Üniversitesi (PSU), 1946 yılında ABD’nin en yaşanabilir yerlerinden biri olan Oregon Eyaleti’nin Portland Kenti’nde hizmet vermeye başladı. Dünyanın önde gelen 300 üniversitesi listesinde yer alan üniversite; ağırlıklı olarak, Teknoloji, Mühendislik, Yönetim ve Fen Bilimleri alanlarında eğitim veriyor. PSU, tıpkı Gaziantep Üniversitesi gibi ABD’de sürdürülebilirlik ve toplum tabanlı bir üniversite olarak tanınıyor. 220’den fazla lisans, yüksek lisans ve doktora seçeneklerinin yanı sıra, lisansüstü sertifika ve sürekli eğitim programları sunuyor. PSU dünyanın 50 ülkesiyle yaptığı eğitim işbirliğinin yanı sıra, 100’e yakın ülkeden gelen yabancı öğrencileriyle birlikte 30 bin öğrencilik bir üniversite hüviyetini taşıyor.

"AMAÇ TEKNOLOJİYİ YÖNETEN LİDERLER YETİŞTİRMEK"

Anlaşmanın hemen ardından iki hafta sonra Gaziantep’e gelen PortlandState Üniversitesi (PSU) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Daim, GAÜN Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda öğrencilere “teknoloji yönetiminin temellerini”, üniversitesini ve bölümünü anlattı ve GAÜN ile ortak yapılacak olan 3+2 programının nasıl işleyeceğine dair detaylar hakkında önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Daim, “Bizim PSU’daki“Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi” bölümümüz olarak asıl amacımız teknoloji odaklı çalışan geleceğin liderlerini yetiştirmek. Bu konuda GAÜN ile çok nitelikli bir işbirliği yapacağız. Zaten uzun yıllardır GAÜN Endüstri Mühendisliği Bölümü ile iyi ilişkilerimiz vardı. Şimdi bunu daha da geliştireceğiz. Mühendislik ve teknoloji yönetimiyle, mühendislik ve sosyal bilimler arasında çok önemli bir ilişki var. Bu ilişkinin öneminin yanı sıra, öğrencilerimize liderlik, ürün geliştirme, strateji gibi konularda eğitim vereceğiz” dedi.

Toplantı ve eğitim sonunda inovasyon ve teknoloji alanında yayın yapan ve saygın indekslerde taranan birçok derginin de editörlüğünü yapan Prof. Dr. Tuğrul Daim’e GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli ile Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram tarafından çeşitli hediyeler ve mühendislik bareti takdim edildi.

GAÜN TARGET TTO’da (Teknoloji Transfer Ofisi) iki gün sürecek “teknoloji yol haritası hazırlama”konulu bir eğitim çalışmasını da gerçekleştirecek olan Prof. Dr. Tuğrul Daim daha sonra, akşam yemeğinde Gaziantepli iş adamları ve öğretim üyeleri ile bir araya geldi ve güncel teknolojiler ve teknoloji yatırımları hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Tuğrul Daim, kendisine ve PSU’ya gösterilen ilgi için teşekkür etti.