Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürkçü Düşünce Topluluğu tarafından Maltepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç’in konuşmacı olarak katıldığı “1938 Son Yıl” adlı konferans GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda düzenlendi.

“1938 Son Yıl” adlı kitabının Atatürk’ün son yılını gün gün işleyen bir kitap olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Çekiç, kitabında dikkat çeken en önemli noktanın Atatürk’ün 28 Şubat itibariyle ölümcül bir hastalığa tutulduğunu bilmesi olduğunu ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Çekiç, “Atatürk 1 Mart itibariyle öleceğini biliyordu ve bunu kitapta pek çok açıklamayla kanıtlıyorum. O köşeye sıkışmış, daraltılmış bir ömrü kaldığını görünce kendisine bir yol haritası çizdi. Bu yol haritasını ne hükümet ne bakanlar ne de doktorları değiştirebilirdi. Verdiği bir söz vardı, Hatay’ın vatan topraklarına katılması ama Hatay’ı kurtaramamıştı. İçinde bir şeylerin döndüğünü biliyor fakat siroz gibi ölümcül bir hastalık olduğunu o güne kadar bilmiyordu. O tarihlerde bu hastalığa yakalanan hiçbir kişi ölümden kurtulamamıştı. Olayın tepesinde olan hekimler dahi hastalığın siroz olduğunu fark edince çok umutsuzdurlar ve Atatürk bunu bilir. Ne istirahat dinler, ne de ilaçlarını zamanında alır.‘Söz konusu vatansa gerisi teferruattır’ sözü adeta anayasası gibidir” dedi.

Hatay’ı düşman elinden kurtararak vatana eklemenin Atatürk’ün son ve tek hedefi haline geldiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Çekiç, “Öylesine bir taktikle Hatay’ı yağdan kıl çeker gibi Fransa’nın elinden aldı ki ne bir şehit verdik ne bir mermi yaktık. Çünkü o bir devlet adamıydı, siyaset adamı değil. Dolayısıyla bir siyasetçiyi bir devlet adamından ayıran en önemli fark Atatürk farkıdır” diye konuştu.

GAÜN Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Atatürkçü Düşünce Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü, Atatürkçü Düşünce Topluluğu olarak geçen dönem çok sayıda faaliyet gerçekleştirdiklerini belirterek, alanında uzman, Atatürkçü düşünce konusunda bilgi sahibi olan misafirleri Gaziantep Üniversitesi’nde ağırlamanın yanında sosyal sorumluluk kapsamında da çeşitli faaliyetler düzenlediklerini söyledi.