Gaziantep Üniversitesi Din Tarih ve Medeniyetler Uygulama Araştırma Merkezi ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 1.Aşure Günü Etkinliği düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlik Türkçe Arapça ve Azerice Mersiye okunmasıyla başladı. Etkinlik Gaün Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynel Özlü’nün, “Birlik ve Bereketin Simgesi Osmanlıda Aşure Geleneği” konulu konferansıyla devam etti. Etkinliğin açış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Çoşkun, “Aşure çocukluğumuzdan beri hep ola gelen evlerimizde, komşularımızda bu geleneği yaşattığımız bir gelenek” dedi.

Aşurenin ne anlama geldiğiyle ilgili yeterince bir bilinç oluşturulmadığını belirten Çoşkun, “Aşurenin anlamının ne olduğu konusunda bir kültürel çaba bir toplumsal çaba ortaya konmamış ve aşurenin ne anlama geldiği konusunda yeterince bir bilinç oluşturulmamıştır. Hepimiz yoksa aşureyi bilir zevkle yeriz. Ama aşure bir yandan hüznü temsil ederken bir yandan kutlu bir başlangıcı bir yeniden var oluşu temsil eder. Yeniden var oluş tam da Hz. Adem’den sonra artık her şeyin yok olacağı yok oluşun yüz tuttuğu Allah’ın iradesiyle her şeyin bir tufan içerisinde yok olmaya yüz tuttuğu bir sırada tekrar geminin kurtulması ve gemideki artan malzemelerle de son olarak öyle bir tablonun ortaya çıkarılması aslında bir başlangıcı yeniden bir doğuşu temsil ediyor. Bu itibariyle tüm insanlığa var olan ve tüm insanlığın belki yad etmesi gereken bir gelenek bir başlangıç olduğu gibi öbür taraftan demin Arapça’sıyla da, Türkçe’siyle de Hz. Hüseyin’imizin şehit edilmesini ve aynı günde bugünde şehit edilmesini bize hatırlatan çok önemli bir gün aşure ayı” diye konuştu.

Yapılan açış konuşmasının ardından aşure ile ilgili skeç ve sunum gerçekleştirildi. Programda daha sonra öğrencilere aşure ikram edildi.