Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Engelsiz Yaşam Topluluğu ve TÜRKAV Gaziantep Şubesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Engelliler için Farkındalık’ adlı skeç, şarkı ve tiyatral gösteriler GAÜN Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Gaziantep İl Müdürü İsmet Zor ve çok sayıda katılımcının olduğu gecede, engelsiz yaşam topluluğu üyelerinden Mehmet Emin Kaynak ve Hilal Saman tarafından işaret diliyle çeviri yapılarak Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunu konu alan ‘Şahinbey’ şiirinin okunması salondan büyük alkış aldı. Özel İlk Gizem Rehabilitasyon Merkezi işitme engelli öğrencilerinin hazırladığı halk oyunlarının yanı sıra çok sayıda skeç, şarkı ve tiyatral gösterilerin sunulduğu geceyi katılımcılar ilgiyle izledi.

Programın açılışında konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, engellilerin oluşumunu azaltacak tedbirlerin alınması gerektiği gibi engelli yaşamların hayatını kolaylaştıracak, onlara cemiyet içerisinde insanca yaşamlarını devam ettirebilecek imkanları da sunmak zorunda olduklarını söyledi.

Prof. Dr. Coşkun, “Doğuştan veya mani olamayacağımız sebeplere bağlı olarak daha sonradan engellilik durumu ortaya çıkarabilir. Bu yaradılışın kanunu. Yaratıcı böyle takdir etmiş ve hiçbir şekilde sorgulamamız mümkün değil. Tedbiri elden bırakmamak ve toplumlardaki bu konudaki hassasiyetleri, düşünceleri ortaya çıkarmak bakımından da sorumluluğumuz olduğunun farkında olmamız lazım. Eğer bu kadar trafik kazası oluyorsa bir ülkede kazaların neden bu kadar olduğunu sorgulayıp aşağı çekmenin çaresini aramalıyız” dedi.

Prof. Dr. Coşkun, “Gaziantep Üniversitesi olarak toplumsal duyarlılığı yukarıya taşımayı, topluma yaymayı, toplumda bu bilinci oluşturmaya yönelik çok ciddi faaliyetlerimiz, toplumsal duyarlılık projeleri adında bütün öğrencilere verdiğimiz bir dersimiz de var. Bu anlamda engelliler için de her yıl veya çeşitli zamanlarda etkinlikler ve projeler gerçekleştiriliyor. Engellilerin zor şartlarda, imkansızlıklar içerisinde, hayatlarını sürdürmeleri konusunda kendilerine sağlık, başarı ve mutluluk dilerken, onlara yardımcı olma konusunda daha fazla hassasiyet ve ilgi göstermek zorundayız “dedi.

Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Gaziantep Şube Başkanı Özgür Akıl, TÜRKAV Gaziantep Şubesi olarak, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun’un katkılarıyla öğrenci kulüplerine, öğretim üyeleri, üniversite çalışanları ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında, hızlı okuma, hafıza teknikleri, NLP, sosyal iletişim ve işaret dili gibi kursları öğrenci topluluklarına ve üyelerine ücretsiz olarak düzenledikleri kursların hız kesmeden devam ettiklerini vurguladı.

Akıl, işitme engelliler ile ilgili eğitimlere ilk başlandığında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Gaziantep İl Müdürü İsmet Zor’un katkılarıyla, İl Emniyet Müdürlüğü personeline eğitim verilmeye başlandığını ifade etti.

Engelliliğin evrensel bir olgu olduğunun altını çizen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler Birimi Daire Başkanı Yusuf Çelebi, “Kimin ne zaman ne olacağı hiç kimse tarafından bilinmez. Engellilik sorunu bütün toplumların sorunu ve sorumluluğudur. Bir düşünürün ifade ettiği gibi ‘Engellilik mesafesi ne Çin’dedir ne Hindistan’dadır. Engellilik mesafesi beyinler arası mesafedir’ diyerek, Gaziantep Üniversitesinin beyinler arası mesafeyi aşmış, ülkeye örnek olmak adına Engelsiz Yaşam Topluluğunu kurduğunu ifade etti.

Engelsiz Yaşam Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Çelikdemir, topluluğun kurulmasında GAÜN Rektörlük ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının pozitif ayrımcılık yaptığını belirterek, Engelsiz Yaşam Topluluğunun kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Topluluğun yeni kurulmuş olduğunu, önceki dönemlerde Atatürkçü Düşünce Topluluğu çatısı altında faaliyet gösterdiğini söyleyen Engelsiz Yaşam Topluluğu Başkanı Mehmet Altuğ Özyurt, Engelsiz Yaşam Topluluğunun toplumu engelliler hakkında bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak, engellileri topluma kaynaştırmak ve onların da aslında engelsiz olduğunu göstermek amacıyla kurulduğunu ifade etti.