Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından “1. Ulusal Gastronomi Akademisyenleri ve Öğrencileri Çalıştayı” yapıldı.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü binasında yapılan çalıştaya katılan misafirlerle birlikte GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü binasını gezen GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Fahrettin Göğüş, burada yaptığı konuşmada, “GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün Türkiye’de diğer benzerlerinden farklı olarak ilk kez açılmış bir devlet üniversitesi bölümü. Bugüne kadar özellikle özel üniversitelerde, vakıf üniversitelerinde olan bu bölüm ilk kez bir devlet üniversitesinde açıldı” dedi.

Gastronominin dünyanın her yerinde turizm ile birlikte bölgeleri ve şehirleri etkin hale getiren anılabilme özelliği kazandıran bir bölüm ve yaşam biçimi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Göğüş, “Bu yaşam biçimini siz ne kadar başka ülkelere, toplumlara yansıtabilirseniz o kadar kendi toplumunuzdan, sosyal yaşamınızdan etkileri başkalarıyla paylaşmış ve onları bu yaşamın içerisinde var edebilmiş olursunuz” dedi.

GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oya Özkanlı, Gaziantep Üniversitesi bünyesinde bu özellikte bir uygulama mutfağının Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ne kazandırılmış olmasının gurur verici olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Özkanlı, “Türkiye’de gastronominin merkezi olarak Gaziantep’i görüyoruz. Gaziantep bünyesinde de bu anlamda akademik kalitede bir mutfağın kullanılıyor olması da gurur verici” diye konuştu.

Gaziantep’in gastronomi merkezi olması için alt yapısının oluşturulması gerektiğini ifade eden GAÜN emekli öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Özsabuncuoğlu, GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü binasının bu konudaki ilk tesis olacağını vurguladı. Prof. Dr. Özsabuncuoğlu, “Bu kuruluşların çok daha fazla olması lazım ki burası dünya çapında bir gastronomi merkezi olarak anılsın ve devam etsin” diyerek, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün Türkiye’de benzerleri arasında üç taneden birisi olduğu belirten Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Resim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Özer, “Bu alanın bir sanat alanı olarak değerlendirilmesi diğer plastik, sözlü ya da vücut sanatları gibi alanlar dışında farklı bir sanat alanı olarak; kendini ifade etme sürecinde olan bu alanın çalıştay sayesinde hem akademik hem de sanatsal boyutta tartışılacağı ve geleceğe yönelik önemli sonuçlar çıkaracağını ümit ediyorum” dedi.

Açılış konuşmaları sonrasında Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından hazırlanan birbirinden lezzetli yemekler misafirlerin beğenisine sunuldu.