Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların almak zorunda olduğu “Mesleki Yeterlilik Belgesi” verebilecek akredite kuruluş olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 25 Mayıs 2015 tarihinde yayımlanan tebliğ ile 40 meslek dalında artık işverenler belirtilen mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanları çalıştıramayacak. GTO’nun üyelerine bu alanda hizmet sunabilmek için kurduğu Mesleki Yeterlilik Merkezi (MYM) inşaat sektöründeki 14 alanda sınav ve belgelendirme yapabilecek akredite kuruluş olabilmek için ilk denetimi başarı ile tamamladı.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, GTO MYM’nin yetkilendirilmiş bir kuruluş olarak bölgeye hizmet verecek bir merkez olabilmek için çalıştığını söyledi.

Hıdıroğlu, “Bilindiği gibi tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale geldi. Yapılacak denetimlerde belgesi olmayan her bir çalışan için işverene aylık 527 TL ceza kesilecek. Üyelerimize bu alanda hizmet sunabilmek için Odamız bünyesinde Mesleki Yeterlilik Merkezi kurduk. Merkezimizin inşaat sektöründe 14 alanda sınav ve belgelendirme hizmeti vermek üzere devam eden akreditasyon çalışmaları kapsamında Personel Belgelendirme Kuruluşlarının akreditasyonunda kullanılan EN ISO/IEC 17024:2012 Belgesi için TÜRKAK tarafından yapılan denetimi başarı ile tamamlayarak akreditasyonda önemli bir adım attık” dedi.

Denetimler kapsamında yapılan sınavların da GTO MYM’nin 25 aralık Küçük Sanayi Sitesindeki Test ve Sertifikasyon Merkezinde gerçekleştiğini söyleyen Hıdıroğlu, ” Denetimlerin sınav ve belgelendirme hizmeti vermeyi hedeflediğimiz inşaat sektöründeki 14 alan için sorunsuz tamamlanmasından büyük memnuniyet duyduk. Hali hazırda Türkiye genelinde 84 adet Belgelendirilmiş kuruluş mevcut, bunlardan 38 adedi inşaat da akredite olmuş kuruluş. Hedefimiz en kısa sürede bu kuruluşlar arasına katılarak bölgeye hizmet vermek. Bu kapsamda Test ve Sertifikasyon Merkezimizi de her türlü malzeme ve donanım ile sınav alanı olarak hazırladık. ” diye konuştu.

Hıdıroğlu hizmet verecekleri inşaat sektörü alanlarını ise şöyle açıkladı,Ahşap Kalıpçı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Betonarme Demircisi, Duvarcı, İskele Kurulum Elemanı, Seramik Karo Kaplamacısı, Tünel Kalıpçısı, İnşaat Boyacısı, Sıvacı, Betoncu, Sıvacı, İnşaat İşçisi, Alçı Levha Uygulayıcısı, Isı Yalıtımcısı, Panel Kalıpçı.