Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde (HKÜ) Prof. Dr. Orhan Kural’ın katılımı ile ‘Yaşanabilir Bir Dünya İçin El Ele’ konferansı gerçekleştirildi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Oditoryum Salonu’nda Dünya çapında bugüne kadar 226 ülkede 4 bine yakın konferans veren Prof. Dr. Orhan Kural, öğrencilere çarpıcı bir konferans verdi. Katılımcılara insanların farkında olmadan nasıl dünyayı kirlettiklerini anlatan Kural, dolaştığı ülkeleri ve ilginç örnekleri anlattı. Kural, katılımcılara birer birey olarak dünyaya nasıl katkıda bulunmaları gerektiğini ifade etti.

Popüler kültürün insanları nasıl yozlaştırdığına işaret eden Kural, Mehmet Akif Ersoy’un bir anısını anlatarak örnek verdi. Mehmet Akif’in paltosu olmadığı için sağdan soldan palto aldığını ve İstiklal Marşı için kendisine teklif edilen 500 TL’lik ödülü geri çevirdiğini aktaran Kural, şimdiki sanatçıların evlerindeki paltolarından ayakkabılarından söz ederek övündüklerini söyledi.

Tüketim kültürü ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Kural, özel günlerin insanları tüketime zorlayan birer tuzak olduğunu belirtti. İsraf konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Orhan Kural, dünyada çok sayıda aç insanın bulunduğuna dikkat çekerek birer birey olarak israfın önüne geçilmesi çağrısını yaptı. Çiğnedikten sonra sokaklara atılan sakızların kuşlara ciddi zararlar verdiğini hatta onları öldürdüğünü kaydeden Kural, bu ve buna benzer konularda daha hassas davranılması gerektiğini kaydetti.

Törende konuşan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin yeşil kampüs, yeşil üniversite modelini benimsediğini ifade etti. Yılmaz, 2015 yılında kendi enerjisini üreten bir üniversite olacaklarını belirterek şunları söyledi:

“Hasan Kalyoncu Üniversitesi Yeşil Kampüs Yeşil Üniversite modelini benimsiyor. Ağaçlandırma çalışmaları çok büyük hızla devam ediyor. Biz güneş enerjisini en iyi kullanan ülkelerden bir tanesiyiz. Fakülte binalarımızın üzerini güneş enerjisi ile kaplıyoruz. En son yaptığımız Sağlık bilimleri Fakültesi kendi enerjisini tamamen üretiyor. Üniversitemizin tüm enerjisini güneşten elde etmek için çalışmalarımız sürüyor. Çok yakın zamanda 2015 yılında kendi enerjisini üreten bir üniversite olacağız”

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi Reyhan Kalyoncu ise konuşmasında gerçekleştirilen seminerin çevre bilinci ile ilgili bir farkındalık oluşturmak amacıyla yapıldığını kaydetti. Kalyoncu, “Bugünkü gerçekleştireceğimiz seminerin amacı içinde yaşadığımız çevrenin korunması için farkındalık oluşturmak. Gelecek nesillere daha sağlıklı daha yaşanılabilir yemyeşil bir dünya bırakmak. Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi şüphesiz ki hepimizin yaşantısını olumsuz etkiliyor. Birey ve toplum olarak yaşama kültürümüzü irdelememiz gerekiyor. Verilere göre her yıl 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor. Öte yandan dünyada her 7 kişiden biri geceleri aç yatıyor. Banane anlayışından kurtulmalı düşünen çevresini koruyan bireyler haline gelmeliyiz” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Prof. Dr. Orhan Kural, 22 devlet başkanının ön sözünü yazdığı ‘Coal’ kitabını Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin kütüphanesine hediye etti. Kural ayrıca Mütevelli Heyeti üyesi Reyhan Kalyoncu’ya da Madenci heykeli hediye etti.

Konferansa Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Reyhan Kalyoncu, Üniversite öğrencileri ve ilgililer katıldı.