SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, “Sizler Türkiye’nin gözbebeği sektörü; üretim, ihracat ve özellikle istihdam merkezi konumundaki tekstilin gözbebeklerisiniz” diye tanımladığı Gaziantep Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden, çok çalışmalarını, işletmede masa başında değil, tezgahların arasında olmalarını istedi.

Konukoğlu, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Sani Konukoğlu Tekstil Mühendisliği Bölümü ve öğrencilerin pratik eğitim almaları amacıyla yaptırılan Abdulkadir Konukoğlu Tekstil Uygulama Merkezi’nde inceleme yaptı.

Bölüm başkanı Prof. Dr. Mehmet Topalbekiroğlu’nun yaptığı sunumun ardından uygulama merkezine geçen Konukoğlu, SANKO olarak daha önce öğrencilerin pratik eğitim almaları amacıyla kurdukları makinaların bir bölümünü değiştireceklerini söyledi.

"TEKSTİL KÖTÜYE GİTMEZ"

Konukoğlu, daha sonra Mühendislik Fakültesi konferans salonunda çoğunluğu tekstil mühendisliği bölümünden olmak üzere, öğrencilerle sohbet etti. Konuşması öncesinde gösterilen özgeçmişini her izledikçe “Bunları ben mi yaptım, bu kadar işi ne zaman yaptım” diye kendisine sorduğunu anlatan Konukoğlu, şöyle devam etti:

“Elbette kolay olmadı. Çok çalıştım. İşletmede yer süpürerek, çıraklık yaparak başladığım iş yaşamımda, yönetim kurulu başkanlığına kadar her görevi emek vererek, ter dökerek, hak ederek başardım, yerine getirdim. Çalışmayanın başarılı olması mümkün değil. Emek vereceksiniz, yaptığınız işe inanacaksınız.

Sizler de çok çalışacaksınız, masa başında değil, tezgahların arasında yarınlara ilmek atacaksınız. Sizler Türkiye’nin gözbebeği sektörü, üretim, ihracat ve özellikle istihdam merkezi konumundaki tekstilin gözbebeklerisiniz. Türkiye’de tekstil kötüye gitmez. Türkiye bu işten daha çok uzun yıllar ekmek yer.

Her zaman nitelikli tekstil mühendisine ihtiyaç var, olacak da. Sizler bu bilinçle eğitiminizi en iyi şekilde almaya, yüksek lisansınızı, doktoranızı yapmaya özen gösterin. En az bir yabancı dili, elbette İngilizceyi anadiliniz gibi öğrenmeye bakın, mümkünse bu amaçla yurtdışına gidin. Azmederseniz aşamayacağınız engel yoktur.”

"TEKSTİLDE TÜRKİYE DÖNEMİ YAŞANIYOR"

Birçok gelişmiş ülkenin kalkınmasının kökeninde tekstil sektörünün bulunduğuna vurgu yapan Konukoğlu, “Birçok zenginin de zenginliğinin kaynağı tekstildir. Tekstil sektörü Türkiye için en önemli sektörlerden birisidir” dedi.

Tekstil denilince bir dönem ilk akla gelen ülkenin İngiltere olduğunu, daha sonra bayrağı Fransa’nın aldığını anımsatan Konukoğlu, “Bu ülkelerin pamuk üretimi yok. Ne zaman ki sömürgeleri bağımsızlığını kazandı, bu ülkelerin de tekstilde hakimiyeti sona erdi” diye konuştu.

Fransa’dan sonra bayrağı devralan İtalya’nın tekstilde, özellikle moda, marka ve tasarım alanlarında başarılı olduğunu vurgulayan Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aynı dönemde tekstil sektöründe atılım yapan Türkiye, çok önemli yol aldı. Pamuk üreticisi olmamız önemli bir avantaj. Kalite, moda, marka, tasarım, makine altyapısı, deneyimli işgücü ve pazara yakınlık bizi sektörde farklı ve bir çizgiye taşıyor. Sektörde özellikle makine imalatçısı olarak öne çıkan, ancak ciddi tekstil üretimi de olan Almanya’dan öndeyiz, İtalya ile başa baş durumdayız.”

MÜHENDİS ADAYLARINA ÖNERİLER

Konukoğlu, öğrencilere, mühendislik eğitimini tamamlayıp iş başvurusu yapmaya gittiklerinde nasıl hareket etmeleri konularında da önerilerde bulundu.

İş başvurusuna gidenlerin kıyafetlerinin temizliğine, düzgünlüğüne, erkeklerin saçlarının, sakallarının düzenli olmasına, kadınların etek boyuna dikkat etmelerini isteyen Konukoğlu, “otur” denilmeden oturulmaması gerektiğini ifade etti.

Konukoğlu, işe alımlarda kararın genellikle 20-30 saniyede verildiğini, iş başvurusu yapanların bunu akıllarından çıkarmadan hareket etmeleri gerektiğini belirtti.

Bir öğrencinin, “işe buğun başlamış olsanız, hangi sektöre yatırım yapardınız” sorusuna Konukoğlu, “Yine tekstil derdim. Ölüye de diriye de lazım olan tekstili çok seviyorum. Bizim ilk göz ağrımız ve amiral gemimiz” yanıtını verdi.

Konuşmasının ardından, Gaziantep Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cahit Bağcı ve Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt tarafından armağan ve plaket takdim edildi.