Şahinbey İlçe Halk Kütüphanesi’nin kapatılması kararına ilişkin açıklama yapan Türk Kütüphaneciler Derneği Bölge Başkanı Yüksel Polat, “O bölgede en az 3 kütüphane olması gerekirken mevcut olan kütüphane neden kapatılmaktadır” diye sordu.

Şahinbey İlçe Halk Kütüphanesi önünde bir araya gelen Türk Kütüphaneciler Derneği üyeleri, Şahinbey İlçe Halk Kütüphanesi’nin kapatılmasına tepki gösterdi. Toplanan dernek üyeleri adına açıklamada bulunan Türk Kütüphaneciler Derneği Bölge Başkanı Yüksel Polat, “Gaziantep’te nüfusun 50-60 bin olduğu dönemlerde 7 kütüphane varken nüfusumuzun 1 buçuk milyona dayandığı günümüzde Kültür Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan halk kütüphaneleri sayısı 3’tür. O bölgede en az 3 kütüphane olması gerekirken mevcut olan kütüphane neden kapatılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Şahinbey İlçe Halk Kütüphanesi’nin akıbetini ne olacağını merak ettiklerini dile getiren Yüksel Polat, şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan günümüze değin yaşanmakta olan tarihsel, toplumsal ve kültürel değişim sürecinde yaşam boyu öğrenme, okur yazarlık kavramı ve kütüphanelerin bilgi hizmetleri arasında kuvvetli bir bağ oluşmuştur.

Yaşam boyu öğrenmeyi öğretirken burada en büyük sorumluluk kütüphanelere düşmektedir. Kütüphaneler bilgi hizmetleri, eğitim ve kültür politikalarıyla ne denli bütünleştiğini göstermektedir. 1900 yıllarda Gaziantep’te nüfusun 50-60 bin olduğu dönemlerde 7 kütüphane varken nüfusumuzun 1 buçuk milyona dayandığı günümüzde Kültür Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan halk kütüphaneleri sayısı 3’tür.

Daha önce kapatılan Şehitler Kütüphanesi, Balıklı Kütüphanesi’nin yerine yenileri yapılmamıştır. Şahinbey Halk Kütüphanesi de kapatılmayla karşı karşıyadır. Türk Kütüphaneciler Derneği olarak halk kütüphanelerinin bina, personel, koleksiyon, çalışma koşulları, ulaşılabilirlik konusunda daha iyi bir konuma gelmesini arzu etmekteyiz.

Özellikle her kütüphanede en az donanımlı bir kütüphanecinin olması, bunun yanı sıra kütüphanede çalışan diğer personelin kalifiye ve yetişmiş olması, özlük haklarının daha iyi şartlara getirilerek kütüphanelerin çalışmak için cazip bir kurum olması sağlanmalıdır. Kentimizde bulunan kütüphane sayısının arttırılarak ulaşılabilirlik ve kullanılabilirliğinin mutlaka arttırılması şarttır. Tüm bu koşullar ışığında Şahinbey İlçe Halk Kütüphanesi’nin Türk Kütüphaneciler Derneği olarak akıbetini merak etmekteyiz. Yeni onarılarak hizmete sunulan bu kütüphanenin sonu nedir? O bölgede en az 3 kütüphane olması gerekirken mevcut olan kütüphane neden kapatılmaktadır. Kamuoyu önünde bunlara cevap aramaktayız.”