Şahinbey Belediyesi, tarihi ve kültürel bir mekan olan Mecidiye Han’ı tekrar eski haline dönüştürüp vatandaşın hizmetine sunmak amacıyla restorasyon çalışmalarına başladı.

Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen ve Osmanlı mimarileri içerisinde tek avlulu , 2 katlı hanlar grubuna giren Mecidiye Han, Gaziantep’in en güzel hanı olmakla birlikte kültürel olarak da dikkat çeken yerlerden biri olarak göze çarpıyor. Harabeye dönen tarihi yapı önce restore edilecek, daha sonra da Sahaflar Çarşısı ve okuma salonu ile kültür merkezi haline getirilecek.

KÜLTÜREL BOŞLUK MECİDİYE HAN’LA DOLACAK

Sahaflar Çarşısı, okuma merkezleri ve kitapçıların olacağı Mecidiye Han da vatandaşlar istediği tüm kitaplara rahatlıkla ulaşabilme imkanı bulacak. Ayrıca projenin hayata geçirilmesiyle kitap tanıtımları, imza günü etkinlikleri ile sosyal ve kültürel etkinliklerdeki boşluk da doldurulmuş olacak.

TAHMAZOĞLU: ’’GAZİANTEP’İN İLK SAHAFLAR ÇARŞISINI MECİDİYE HAN’A AÇIYORUZ"

Harabe bir durumda iken Şahinbey Belediyesi tarafından satın alınarak restorasyon çalışmalarına başlanan Mecidiye Han’ın kültür merkezine dönüşeceğini söyleyen Başkan Tahmazoğlu, "Mecidiye Han Gaziantep’in en güzel hanlarından birisi olarak göze çarpıyor. Geniş bir meydanı ve zamanında 2 katlı olarak yapılmış. Fakat zaman içerisinde yıkılarak betonarme hale gelmiş. Bizler Şahinbey Belediyesi olarak burayı satın aldık ve kurula sunduk. Kuruldan çıkacak karar doğrultusunda inşallah burayı yeniden restore edip betonarme hale gelen üst katı da tekrar yapacağız. Yapılan restorasyon çalışmaları sonunda buranın Gaziantep kültürüne, halkına hizmet eden bir mekan hale gelmesini istiyoruz. Ayrıca Mecidiye Han’ın tamamlanmasıyla şu ana kadar Gaziantep’te hiç olmayan sahaflar çarşısını ve kitapçıları buraya getireceğiz. Hac malzemesi satan esnaflarımızı buraya getireceğiz. Üst katını kütüphane yapmayı düşünüyoruz. Böylelikle ortasında çayların içildiği, sohbetlerin yapıldığı, insanların burayı bir buluşma meydanı olarak kabul ettiği ve geldiği geniş bir meydana haline getireceğiz. Kısacası buranın Gaziantep’in kültürüne hizmet edebilecek bir kültürel mekana dönüştürmek istiyoruz" dedi.