Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Uluslararası Mevlana Vakfı tarafından Mevlana’nın 807’inci doğum yıl dönümü anısına ‘Mevlevi Ayin-i Şerifi’ düzenlendi.

Şehitkamil Kültür ve Kongre merkezinde gerçekleşen anma etkinliğine Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Mevlana Celaleddin Rumi’nin 22. kuşaktan torunu ve Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı Faruk Hemden Çelebi ile kardeşi Ayşe Çelebi Bayru, İlahiyatçı, yazar Mehmet Fatih Çıtlak ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı Faruk Hemden Çelebi, Gaziantep’te olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirtti. Gaziantep’e sık sık geldiğini belirten Çelebi, “Gaziantep, benim çocukluğumdan bu yana sık geldiğim bir şehirdir. Yüzyıllardır Hz. Mevlana’nın söylediği ne olursan ol yine gel sözlerinde olduğu gibi çeşitli medeniyetlerden gelen insanları, din, dil, irk ayırmadan bağrına basmış istisnayı şehirlerimizden biridir. Hz. Mevlana, dostlarla birlikte olunca hiçbir işte güçlük olmaz diyor. Bizde bir birimize sevgi ile yaklaşırsak önümüzde hiçbir güçlü kalmayacağına inanıyorum. Bu akşam bu salonda rahmet yağmurunun kalplerinizde ki tohumları yeşermiş olarak ayrılmanızı niyaz ederim” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, Dünyadaki huzuru ve barışı temin edebilmenin yolunun yalnızca ekonomik kalkınma olmadığını belirtti. Şahin konuşmasını daha sonra şöyle sürdürdü:

“Yaşadığım sürece Kuran-ı Kerimin kölesi Hz. Muhammed Mustafa’nın ayağının tozuyum diyen Hz. Mevlana’yı rahmet, minnetle ve şükranla anıyoruz. 21. yüzyıldayız. Kişi başına düşen Milli gelirimiz artıyor. Toplumdaki, dünyadaki huzuru ve barışı temin edebilmenin yolunun yalnızca ekonomik kalkınma olmadığını savaşın, göz yaşının, kaosun istikrarsızlığın nedeninin aslında yüzyıllar önce büyük alim bilge insanın bize verdiği en önemli manevi miras öğretiler olduğunu görüyoruz. Özellikle gönül kırmanın, parçalamanın yok etmenin ne kadar ağır bedelleri olduğunu öğreten bir anlayışla o günlerden bugüne geliyoruz. Dolayısıyla zamanın ruhu bize derdin dermanın, hastalığı şifasının Hz. Mevlana’nın baktığı yerden bakabilmeyi Hz. Mevlana’nın gönül diliyle Yunus Emre’nin, Hacı Bektaşı Veli’nin gönül diliyle insanlara yaklaşa bilmenin ne olduğuna bütün yüreğimizle inanıyoruz. Kimseyi kırma diyor. Söz ağırdır. Sözün bedeli ağırdır. Beden her yükü kaldırabilir. Ama gönül her sözü kaldıramaz diyor. As olan şeyin yol yapmak kadar gönül yapmak olduğu ve bu yaşadığımız dünyada ki sorunları çözebilmemiz için bakış acısının ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Hayat bir sınav, bu sınavdan geçebilmemiz için hepimizin bu sınavı geçebilecek şekilde yaşamamız gerekiyor” diye konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından İlahiyatçı, Yazar Mehmet Fatih Çıtlak’ın mesnevi sohbetiyle program devam etti. Program sema gösterisi ve dua ile sona erdi.